fotografie    |    program    |    konvikt    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    english
4. 5. 2007
21.30Tereziánská zbrojnice / šapitó
DYBBUK
Teatr Novogo Fronta
Irina E. Andreeva / RU

Expresivní sólový projekt
slavné ruské performerky a tanečnice,
reflektující různé podoby ženskosti
a jejich otisk v duši člověka
i v nekonečných prostorách vesmíru…

Je půlnoc. V tuto hodinu by měl být člověk schopen sestoupit do největších hlubin svého bytí a bude-li sestupovat dost rychle a sestoupí-li dost hluboko, uvidí zříceniny Jeruzalémského chrámu, plačícího B-ha a modlící se mrtvé.

Ellie Wiesel

Irina Andreeva působí v inscenaci Dybbuk jako nadpřirozené zjevení… výbušná… duše s nadšením vystupující do jiného těla.

Nelson Pressley, The Washington Post / 16. 10. 2006

Nevybavuji si, že bych si v mučivém půvabu fantastického tance jediné ženy v této inscenaci Teatru Novogo Fronta povšimnul gesta posedlosti dybbukem... Andreeva vládne mistrnou sebekázní a svými srozumitelnými, pečlivě vykalkulovanými pohyby dokáže vystavět nepolevující napětí.

Howard Shapiro, Philadelphia Inquirer / 8. 9. 2006

V inscenaci Dybbuk se objevila celá řada pozoruhodných momentů... Drobná, přesto však pevně disciplinovaná dynamická ženská síla, představovaná Andreevou, se rozhodla tuto inscenaci věnovat „ženské energii vesmíru“.
... Vážné a překrásně zatančené flamenco je zakončeno strhujícím rondem de jambe, jež se jako mávnutím kouzelného proutku promění v groteskní step...

Merilyn Jackson, exploredance.com / 12. 9. 2006

Teatr Novogo Fronta vznikl v St. Peterburgu v roce 1993.
Jeho členové spolupracují na svých projektech s performery, výtvarníky, hudebníky a dalšími umělci z celého světa.
První práce souboru vycházely z experimentu na poli vztahu mezi tělem umělce – jediného materiálu užívaného umělcem – a prostorem kolem něj.
Po mimořádném úspěchu inscenace Vremja Durak (1994) na prvním evropském turné TNF se soubor usadil v Praze (postupem času se v něm vystřídali umělci z České republiky, Japonska, Ruska, Kanady, Itálie, Slovenska, Německa, Francie, Sardínie, Švédska, Jugoslávie, Toga a Polska).
Kritici popisují práci divadla jako „horkou taneční grotesku“ či „tanec na hranici“ a často srovnávají pohybovou stránku TNF s butó. Od svého založení odehrál Teatr Novogo Fronta stovky představení po celé Evropě i v USA, oceněných na prestižních mezinárodních festivalech.

 

www.tnf.cz
fotografie    |    program    |    konvikt    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    english