fotografie    |    program    |    konvikt    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    english
ČT 10. 5. 2007
11.30Konvikt / filmový sál
TENKRÁT V MIDLANDS
Velká Británie / režie Shane Meadows / 2002
Once Upon a Time in the Midlands
scénářPaul Fraser, Shane Meadows
kameraBrian Tufano
střihPeter Beston, Trevor Waite
hudbaJohn Lunn
hrajíRobert Carlyle (Jimmy), Vanessa Feltz (Vanessa), Ricky Tomlinson (Charlie), Kathy Burke (Carol), Shirley Henderson (Shirley), Rhys Ifans (Dek) a další
  / 104 minut

Tenkrát v Midlands, film britského režiséra Shanea Meadowse, už svým názvem vyvolává asociace na westernový žánr, který tvoří nezbytné pozadí, ale i metažánrovou stylizaci celého příběhu. Tenkrát v Midlands je parodií i poctou spaghetti westernu v jednom – hlavní postavy sice žijí své malé, nuzné životy plné emocionálních a sociálních zápasů v zapadlém Nottinghamu ve středoanglickém Midlands, ale právě podobnost zapadlého městečka kdesi na divokém západě a na pahorkatině ve střední Británii vyvolává konotace, které se promítají i do autorské stylizace celého příběhu.
Shirley a Dek žijí svoje životy s větším než malým množstvím spokojenosti a v pošetilém stvrzení jejich vztahu se Dek rozhodne své přítelkyni slíbit sňatek před televizními kamerami v jednom z četných zábavních pořadů. Tam však celou událost spatří desperát a zlodějíček Jimmy a rozhodne se jako „tajemný jezdec pomsty“ získat svou bývalou ženu Shirley zpět. Přízračný psanec a mstitel přichází do rodného Nottinghamu, aby sehrál poslední souboj dobra a zla...
Shane Meadows, zkušený britský režisér mladší generace natočil Tenkrát v Midlands s jasným odkazem a poctou Sergio Leonemu a jeho Tenkrát na Západě. Středostavovské prostředí britského maloměsta a zlověstná melodie harmoniky vytvářejí nesouměrný, zábavný, až ironický celek, který neprovokuje svou okázalostí a odkazy, ale tvoří svébytný svět odkazující k prostředí, stejně jako k Meadowsovým filmařským modlám.
Hlavní roli britského desperáta vytvořil – s omšelým charismatem britské nižší střední třídy – Robert Carlyle (Riff Raff, Trainspotting, Do naha), který se v sociálně-kritických dramatech profiloval už ve filmech Kena Loache. V Tenkrát v Midlands mu sekundují herecká partnerka Shirley Henderson (Deník Bridget Jonesové, Nonstop Party, Tristram Shandy) a Rhys Ifans jako usedlý Dek.
Tenkrát v Midlands je mírně vyšinutou černou komedií v britském střihu, která je postavena na hereckých výkonech a reminiscencích na doby „kdy dobro bylo dobrem, zlo zlem, muži byli muži a ženy ženami...“, ovšem s notným přídechem absurdity.

Pavel Bednařík

Film na první pohled vypadá, jako by měl být nesen komickým rozdílem mezi „starým dobrým“ životem v Británii a hollywoodským mýtem, s aluzemi na Sergia Leoneho a geniálními hudebními napodobeninami Ennia Morriconeho. Ale není to jen velký vtip. Meadows Vás přesvědčí, že jakkoliv absurdní může zápletka být, jeho protagonisté to myslí vážně: jejich jednání je skutečné, stejně jako jednání charakterních kovbojů na divokém Západě.

Peter Bradshaw, The Guardian / 6. 9. 2002

Shane Meadows (*1972) vystudoval obor fotografie na Vysoké umělecké škole v Nottinghamu a v roce 1994 se pustil i do natáčení krátkých filmů. První kameru měl vypůjčenou z Centra pro nezaměstnané, prvními herci jeho filmů byli kamarádi a rodiče. Po několika kratších filmech uspěl na festivalu v Benátkách s filmem Twenty Four Seven (1997) o bývalém narkomanovi (Bob Hoskins), který zřídí pro mladistvé boxerský klub. Po filmech Pokoj Romea Brasse (The Room of Romeo Brass) a Tenkrát v Midlands (Once Upon a Time in the Midlands) natočil samurajský film pomsty se sociálně kritickým akcentem Boty mrtvého muže (Dead Man Shoes, 2004). Jeho posledním filmem, který napsal s dvorním scenáristou Paulem Fraserem, je autobiografické drama This is England (2006).

fotografie    |    program    |    konvikt    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    english