ÚT 13. 5. 2008


22.22Tereziánská zbrojnice / šapitó
SKUTR
MISTR A ŽÁK
> www.myspace.com/madebyskutr
„Recyklovaná asijská commedia dell'arte á la Tarantino“
— hravý autorský projekt režijního tandemu SKUTR
(Martin Kukučka & Lukáš Trpišovský).
režieMartin Kukučka & Lukáš Trpišovský
scénaJakub Kopecký
kostýmyJakub Kopecký a Red juice Memory Slicer
choreografieMartin Vraný
hudbaPetr Kaláb, Jakub Prachař

Mistr a žák je úspěšný autorský projekt režijního tandemu SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský), který vznikl pro prázdninovou atmosféru festivalu nového cirkusu Letní Letná (premiéra 22. a 23. 8. 2007).
Velký zájem diváků festivalu vyvolal potřebu přidat třetí reprízu již během Letní Letné.
Inscenace, která stojí především na osobnostech protagonistů, herců a performerů Rostislava Nováka, Martina Vraného, Jiřího Kohouta a Jakuba Prachaře se poté ještě dvakrát představila v pražském prostoru La Fabrika.

Projekt Mistr a žák propojuje akrobacii, moderní taneční a fyzické divadlo, techniky bojových umění, slovní improvizaci ve stylu commedie dell'arte a živou muziku. Na scéně se setkají mistr, žák, sluha a hudebník, aby s nadsázkou a humorem a v patřičné evropské recyklaci vyprávěli klasický asijský příběh o setkání mistra a jeho žáka.
Představení stojí na jednoduché zápletce. Mistr pro svou žárlivost zmařil nevinný dívčí květ, svou životní lásku. Jeho duše hledá klid na stezce východního učení. Žák chce pomstít smrt své dívky a sluha zas trochu toho uznání a životního štěstíčka. A k tomu všemu se hudebník občas promění ve svůdnou zpěvačku.
V představení zaujmou vynikající fyzické výkony Rosti Nováka a Martina Vraného, komické improvizace Jiřího Kohouta a pěvecký a hudební talent Jakuba Prachaře. To vše v rámci odlehčeného představení, které stojí na minimu textu a proto je vhodné i pro ty, kteří nevládnou češtinou.

Málo platné — když to někdo umí jako SKUTR, i ze zdánlivě pouhé taškařice může být umění.

Honza Dědek, MF DNES / září 2007

Projekt Mistr a žák uvádí v nadšení publikum svými kousky, jež si nezadají s uměním asijských klanů létajících nožů!

Týden / srpen 2007

Tahle letní masakrózní komedie svou nápaditostí a vtipem zkrátka strčí do kapsy leckterou prázdninovou velkoprodukci, jejíž tvůrci vsadili na mediální věhlas účinkujících.

Zdeněk A. Tichý, Reflex / září 2007

Jde o vydařenou, na mnoha místech strhující zábavu!

Jan Kerbr, Český rozhlas / září 2007

Inscenace je opravdu vtipná a zábavná. Režie i účinkující dokáží vymyslet a náležitě prodat žerty a gagy nejrůznějšího druhu a kalibru, od slovních hříček až po drastické pohybové či hudební kreace. Technická zdatnost všech protagonistů přitom zajišťuje, že se Mistr a Žák vymyká běžně vídaným parodiím.

Vladimír Mikulka, Divadelní noviny / září 2007

Nechybí tradiční rukopis Skutrů: motiv outsiderství a jinakosti a pohybová virtuozita herců... Pro milovníky předchozích představení Skutru to je trochu šok: žádná poezie, ale nezávazná „sranda“. Ovšem s chutí zahraná, se všemi atributy pouličního divadla.

Kateřina Kolářová, MF DNES / září 2007

V dnešním divadelním světě, kde už všechno jednou bylo, se originalita hledá velmi těžce. V tomto případě se to opravdu povedlo!

Jana Soprová, Scena.cz / srpen 2007

Na první pohled to vypadalo na euro-asijský dort dochucený americkým kečupem... Jenže hra s pokleslými žánry nevede k pitomosti. A v tom je kouzlo téhle party — jsou skvělí a královsky baví sebe i diváky.

Zdeněk A. Tichý, MF DNES / září 2007

Skutrům se povedlo groteskně až fraškovitě laděné představení, které dokazuje, že správným, tvůrčím recyklováním starého můžeme vytvořit něco docela originálního.

Markéta Faustová, Taneční zóna / říjen 2007