16. 5. 2008


10.15Arcidiecézní muzeum / Mozarteum
MALTÉZSKÝ SOKOL
USA 1941 / režie John Huston
Přepis vzorové detektivky americké drsné školy,
který odstartoval vizuálně podmanivý styl filmu noir.
/ filmová projekce pro střední školy
The Maltese Falcon
scénářDashiell Hammett, John Huston
kameraArthur Edeson
střihThomas Richards
hudbaAdolph Deutsch
hrajíHumphrey Bogart (Sam Spade), Mary Astor (Brigid), Peter Lorre (Joel Cairo), Sydney Greenstreet (Kasper Gutman) a další
101 min

Mezi filmy, které nejen milujeme, ale i oceňujeme, zastává Maltézský sokol místo velkého třesku. To, co nebylo možné před ním, se stalo pravdou po jeho uvedení.

Roger Ebert, Chicago Sun-Times

Všeobecně oceňovaný první noirový snímek a režijní debut Johna Hustona zakládá žánrové archetypy a představuje hvězdný výkon Humphreyho Bogarta a všechno korunuje vybroušeným humorem, atmosférickou výpravou a precizním režijním vedením.

Dan Jardine, Apollo Movie Guide

Iniciační dílo žánru drsné americké detektivky prošlo dvojím procesem zfilmování a dvojím komerčním i uměleckým propadem, než se předlohy chopil John Huston, který pochopil, že hrubý pytel potřebuje hrubou záplatu. Nevydal se cestou předešlých režisérů, kteří hlavního hrdinu Sama Spadea zjemňovali, obrušovali břitkost jeho cynického „troušení“ a činili ho zranitelným vůči zbraním půvabných žen…
Huston se nebál machistického napřímení, nebál se vyhlášení specifické cti cynismu a dokonce si dovolil i nezačlenění šťastného konce. Přestože porušil, co se porušit dalo, a přestože jeho kriminální thriller buduje napětí z dialogů a narážek, nikoli z přímé fyzické akce, dočkalo se třetí filmové zpracování Maltézského sokola nadšeného přijetí. Někteří kritici film dokonce označili za nejlepší detektivku všech dob. Morálně napřímený soukromý detektiv se zde zaplétá do vysoké hry protřelých intrikářů, v níž nikdo s nikým nehraje čistě a kde žádný prostředek není dost špinavý. Zápletka příběhu odpovídá žánru detektivky a je v podstatě triviální. Hustonova zásluha spočívá v tom, že se stejně jako Hammett soustředil na střety charakterů a nuancovaná psychologická klání.
Slovutnost Maltézského sokola vyplývá jak ze scénáristických kvalit, tak z vizuální vynalézavosti; Huston se nechal inspirovat inovativními pokusy s hloubkou obrazového pole a dlouhými kamerovými jízdami. Položil tak základní kámen novému stylu — filmu noir.

Kateřina Surmanová

Dashiell Hammett (1894–1961) v mládí působil u Pinkertonovy detektivní agentury, bojoval v obou světových válkách. Své zkušenosti zúročil v literární činnosti, kde se věnoval hlavně detektivním povídkám. Spolu s Raymondem Chandlerem představuje emblematického zakladatele a tvůrce drsné americké detektivky, jejímž hlavním hrdinou je cynický soukromý vyšetřovatel, hájící za všech okolností své morální krédo. (KS)

John Huston (1906–1987) se ve světě kinematografie prosadil jako režisér, scenárista a herec. Během své kariéry byl patnáctkrát nominován na Oscara — kupříkladu za Maltézského sokola, Poklad na Sierra Madre nebo Africkou královnu. Ve všech těchto snímcích hrál jeho dvorní herec Humphrey Bogart. Vedle umělecké činnosti se věnoval i levicovým politickým aktivitám. (KS)