NE 18. 5. 2008


22.00Horní náměstí
BYTÍ A ČAS!
Theatro Pantomissimo
> www.czechpantomime.eu
Pouliční improvizace na festivalové téma.

pouliční improvizace na festivalové téma

Theatro Pantomissimo — založené v únoru 2006 Miřenkou Čechovou a Radimem Vizvárym — je momentálně jediný stálý pantomimický soubor v České republice, který spojuje dlouholetou tradici bílé pantomimy s moderním fyzickým divadlem a který pravidelně vystupuje jak v České Republice, tak i v zahraničí. Tvůrci usilují o vývoj moderní pantomimy, otevření prostoru pro konfrontaci se současnou světovou divadelní tvorbou a seznámení českého diváka s tímto žánrem.

Ve vašem projektu se objevují různé názvy Pantomime must go on, Mime must go on, Teatro Pantomissimo. Můžete upřesnit, co ty jednotlivé pojmy znamenají?

Radim Vizváry: Původně vznikl projekt, nebo pořad Pantomime must go on, který uvádí sólové pantomimy, naši intenzivní současnou tvorbu, to znamená, že se stále proměňuje, podle toho, na čem zrovna pracujeme. Je to moderní líčená pantomima. Pracujeme s bílou maskou. Nedávno jsme původní název změnili na Mime must go on, protože nám slovenský mim Juraj Benčík vysvětlil, že Pantomime je vnímáno jako večerní dětské pohybové divadlo. A my divadlo pro děti rozhodně nejsme. Samotné Theatro Pantomissimo vzniklo na základě náhodné spolupráce na projektu Pantomime must go on v únoru 2006. A musím s hrdostí říct, že tenhle soubor je momentálně jediný, který se zabývá klasickou bílou pantomimou. V podstatě by se to dalo shrnout tak, že cílem Theatra Pantomissima je jakási obroda řemesla tohoto žánru a jeho navrácení na právoplatné místo.

Miřenka Čechová: Možná, že bychom místo líčená pantomima mohli použít bílá pantomima. Vychází sice z klasického vzoru, ale je to moderní pantomima, pracující s moderními tématy, ale i s moderním rejstříkem výrazových prostředků. Snažíme se to oproti klasické pantomimě posouvat dál. Vyjádření některých věcí si vyžaduje jiné pohybové zpracování také i tím, že možnosti konkrétního těla jsou jiné.

z rozhovoru s Janou Soprovou www.scena.cz

Pantomima je magická, krásná a sexy.

M. Čechová & R. Vizváry