ST 21. 5. 2008


13.00Konvikt / divadelní sál
AKČNÍ LYRIKA
Ondřej David
> www.novasit.cz
Žádná chvilka poezie z televize! Ale pulzující frekvence, která je pořád ve vzduchu. Fyzické básnění.

představení je uváděno ve spolupráci s Novou sítí

Žádná chvilka poezie z televize! Ale proud, frekvence, která je pořád ve vzduchu.

Tělo na rozdíl od slova nikdy nelže. Nemůže lhát, není k tomu uzpůsobeno.

Ondřej David

souboj těla se slovem
fyzické básnění

…dětské hřiště: písčitý čas točivě tančí
příští štíři hříštěm se šíří
širokou řekou v zšeřelou říši dětství se tříští…

Činely čeká akční čin.

Akční lyrika, běsnivé básnění Ondřeje Davida, má za sebou dlouhou historii — od jejího prvního uvedení uběhlo již deset let. Ve svérázném projektu fyzického básnictví jeho autor i aktér v jedné osobě ohromuje diváky náročnými, někdy krkolomnými pohyby, aby jim zároveň sděloval libě znějící nesmysly.

Akční lyrika je intenzivním prožitkem těla, který poukazuje na souvislost mezi fyzickým a hlasovým projevem člověka. Jejím účelem je osvobodit slova od jejich čistě komunikativní funkce a ukázat, jaký má náš jazyk charakter. Inspiračními zdroji jsou metody V. E. Mejercholda, Michaila Čechova nebo Anne Bogart. Postupnou kodifikací fyzického cvičení vzniká ucelený tvar, který se snaží performer opsat zvukem, tónem, hlukem či slovem. Slova pak zpětně ovlivňují vytváření pohybu.

Ondřej David (*1973) patří k osobitým tvářím pražské alternativní scény. Je absolventem DAMU, obor divadelní režie a dramaturgie u Ivana Rajmonta. Kromě toho studoval alternativní herectví na téže škole a filozofii a překladatelství na FF UK.
Je autorem a režisérem významných projektů v oblasti alternativního divadla — např. Žena, která zabila Boha (sólový projekt s Petrou Lustigovou v Roxy NoD), opery Jelizaweta Bam a Rytíř a Smrt (realizované ve Státní opeře Praha), Cesta třetí noci pávů (site specific projekt s Divadlem Continuo). Účinkoval v projektech Skryté tvůrčí jednotky Divnosti Život Fanta Zije a Zabiju tě, Vorgo. V současné době vystupuje se svým nejúspěšnějším projektem Akční lyrika, ve kterém navazuje na trendy, které do české performanční tvorby vnesl fyzický básník Petr Váša.