ST 21. 5. 2008


14.15Konvikt / filmový sál
4 MĚSÍCE, 3 TÝDNY A 2 DNY
Rumunsko 2007 / režie Cristian Mungiu
Festivalovými cenami ověnčený drsný příběh o právu na život a osobní svobodu v podmínkách tvrdé politické diktatury.
4 luni, 3 saptamini si 2 zile
scénářCristian Mungiu
kameraOleg Mutu
střihDana Bunescu
hudbaDana Bunescu (zvukový editor)
hrajíAnamaria Marinca (Otilia), Laura Vasiliu (Gabita), Alexandru Potocean (Adi Radu), Vlad Ivanov (Viarel) a další
113 min

Ani nepamatuji, kdy jsem naposled jedné postavě filmu držela palce tak vášnivě jako Otilii a druhou pohrdala jako Gabitou. Mungiův snímek není žádná procházka přehlednou hollywoodskou zahrádkou, ale malý velký film, jehož zhlédnutí vám snad pomůže drobně zbrzdit Gabity tohoto světa.

Iva Hejlíčková, CinemaMagazine.cz

Pečlivě budovaná atmosféra spolu s tíživou tématikou tvoří hutnou směsici událostí, jež odkazují na děsivou socialistickou minulost, kterou je třeba neustále připomínat, aby se už nikdy neopakovala.

Jiří Šíma, Filmpub.cz

Tento film byste si měli nejdřív vychutnat. Pak nad ním užasnout. A pak, když vyprchá rozrušení, byste ho měli začít studovat, protože režisér Mungiu vytvořil něco, co dosud nebylo zfilmováno.

Mick LaSalle, San Francisco Chronicle

Mladý, progresivní režisér Cristian Mungiu zasadil své vyprávění do roku 1987, do doby, kdy v komunistiském Rumunsku — za vlády diktátora Ceausesca — kulminoval totalitní útlak.
Za hlavní postavy svého autorského projektu si zvolil dvojici mladých žen, spojených přátelstvím a prekérní situací jedné z nich, Gabity, která potřebuje vyřešit své nechtěné těhotenství. Totalitní Rumunsko ale ženám neumožňovalo nakládat s životem svých nenarozených dětí podle vlastní vůle — potrat byl ilegální a dal se provést jen za pomoci pokoutních praktik. Mungiu takto nastavenou expozicí otevírá velkou otázku, v níž se utkávají právo na svobodnou existenci a právo na život…
Režisér konfrontuje státní diktaturu s menším, ale o nic méně důkladným útlakem na úrovni mezilidských vztahů. V mezní situaci se vyjevují pravé kvality člověka a je vyzývána osobní odvaha každého jednotlivce, odvaha, která musí překročit stín podomácku vedených siláckých řečí nebo prospěchářské letargie.
Mungiu se svým komorním snímkem získal mnohá festivalová ocenění: prestižní a společensky blýskavou Zlatou palmu z Cannes a americký Zlatý globus i uznání nezávislých kritických kruhů (Cenu Londýnských filmových kritiků nebo Torontské asociace filmové kritiky).

Kateřina Surmanová

Cristian Mungiu (*1968) patří mezi mladé, talentované tvůrce, kteří se objevili po letech státně řízené kinematografie. Režisér s osobitými vizemi a pracovními postupy je jedním z představitelů tzv. rumunské nové vlny. Studoval anglickou literaturu a nějakou dobu se živil jako učitel. Režii vystudoval na konci 90. let. Je vůbec prvním rumunským režisérem oceněným v Cannes nejvyšší cenou a to hned za svůj druhý celovečerní snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Také jeho dlouhometrážní debut Occident dosáhl řady významných festivalových uznání. (KS)