ČT 22. 5. 2008


22.30Konvikt / nádvoří / koncert
NINA HYNES / IR
& FABIEN LESEURE / FR

> www.ninahynes.com
> www.myspace.com/ninahynesandthehusbands
Drobná irská kytaristka a zpěvačka křehkého, ale silného hlasu
(někdejší spolupracovnice Glena Hansarda) v duetu
s vynikajícím francouzským klávesistou.

Nina Hynes — kytara, zpěv

Fabien Leseure — klávesy, elektronika

Vystoupení zpěvačky, kytaristky a klavíristky Niny Hynes jsou mimořádně atmosférická — s kostýmy a vizuály živě reagujícími na hudbu.
Drobná irská zpěvačka je u nás známá zejména díky spolupráci a přátelství s frontmanem kapely The Frames Glenem Hansardem.
Spolupracovala ale i s celou řadou dalších hudebníků. Její samostatné koncerty se odehrávají především v malých klubech s vřelou atmosférou a nezapomenutelnými je činí křehký, ale silný hlas, hloubka sdělení a velká vnitřní síla, která z její hudby vychází.
Nina Hynes si už v sedmi letech prozpěvovala s páskami, na kterých měla její teta zaznamenané impulzy z kardiologických zařízení a vytvářela s jejich pomocí vlastní nahrávky. Krátce nato začala hrát na klavír a už od počátku skládala vlastní písničky. Později zvládla hru na kytaru, na kterou hraje vynalézavým způsobem s pomocí efektových pedálů a dokonce i různých předmětů (např. lžíce). Koncertovala po celé Evropě i ve Spojených státech.
V letech 2004–2006 studovala zvukové inženýrství a hudební technologii v Dublinu. Objevila se na více než dvaceti kompilacích, soundtracích a albech. Pracovala s množstvím známých hudebníků — například s francouzským experimentálním skladatelem Hectorem Zazou a Haroldem Buddem (spolupracovník Briana Ena) — a nedávno převzala jednu její píseň na své nové album zpěvačka a herečka Jane Birkin.
Hynes se objevila po boku Stereolab či Cat Power. Zpívala také s Brianem Ferrym na koncertě v Dublinu, kde po osmnácti letech vystoupila jeho skupina Roxy Music. V Belfastu vystoupila na koncertě legendárního rockera Jeffa Buckleye.
V roce 1999 vydala Nina sólový debut — mini album Creation, po něm následoval velký debut Staros (2002), který natočila s muzikanty okolo Glena Hansarda. Obě alba přijala irská i mezinárodní kritika s nadšením, byť donedávna byly nahrávky dostupné jen v USA a prostřednictvím internetu. Irští recenzenti psali o nové energii v unylé rockové scéně, američtí ji přirovnávali k Björk. Nové album Really Really Do vyšlo v dubnu 2007 a Hynes ho nahrála se svojí kapelou The Husbands. Na koncertech Ninu doprovází Francouz Fabien Leseure, který se na jejím posledním albu spolupodílel.

diskografie

1999 Creation
2002 Staros
2007 Really Really Do

ep

2001 Can I Sleep Now?
2004 Honeymood

Ninu Hynes lze označit za poslední ukázku bezmála vymírajícího druhu: z její osobnosti přímo sálá podoba s extatickou pohádkovou vílou Zvoněnkou, půvab a rozpačitá přitažlivost schůzky naslepo i vnímavý instinkt popové interpretky, která dokáže rozlišovat mezi přisluhovačstvím a svébytností. Dnes ji můžeme bez nadsázky označit za královnu irského indie popu a o to ostudnější — neřku-li až do nebe volající — je skutečnost, že se stále musí třást strachy, jestli se jí náhodou nepokazí dodávka či přemítat, jak uspět v honbě za bankovními půjčkami, aby si vůbec mohla dovolit koncertovat, když by si namísto podobných starostí zasloužila spíš v klidu usínat na hromadě heboučkých sametových šeků.

Tony Clayton-Lea, Irish Times