DF 2009
T12. 5.
22.45Divadlo hudby
ST13. 5.
17.00Divadlo hudby

David Pracha
Pavel Fajt
Jan Nebesk
NEPLN SEN
Studio DAMZA

Faustovsk vize 22. stolet

podle pedloh portugalskho literrnho objevu 20. stolet Fernanda Pessoy
Faust a Kniha neklidu 1, 2

Inscenace voln navazuje na projekt Hamlet part II,
realizovan stejnmi tvrci v roce 1998 v Divadle Komedie
(a o rok pozdji uveden i na festivalu DIVADELN FLORA).

pekladPavla Lidmilov, Josef Hiral
prava textu a dramaturgieKateina avlkov
hudbaPavel Fajt
reieJan Nebesk
premira28. 11. 2007
herecDavid Pracha
herekaLucie Trmkov

Cena Sazky a Divadelnch novin 2008
v oboru Alternativn divadlo pro Davida Prachae

Divadlo ije!
Prot si Nepln sen stoj tak za to. O co jde? O mix Pessoy, Fausta, Shakespeara a druhho programu esk televize. Z nj pochz i hlka hry: Divadlo ije! Kdo tuhle ou v telce nkdy vidl, mus mt pocit, e divadlo v esku je mrtv zleitost. David Pracha se jej sna na scn NoDu oivit. Pedstaven zan pmm vstupem do zmnnho poadu. Psob to autenticky. Kameramana nkolik lid dokonce pros, aby si depl, protoe na hororov nalenho Prachae nen dobe vidt. Ten prv promlouv k nrodu a je patetick. Pak si zane hrt s Knihou neklidu, sm se sebou, s hlnou na podlaze, s obvazy, pod ktermi postupn miz, a k tomu mu nervn na bic a smyky hraje Pavel Fajt. Lidsk destrukce. Lidsk rekonstrukce. Hust pedstaven. Nron. Psychicky. A taky fyzicky.

Jaroslav Rudi, Divadeln noviny 22/2007

David Pracha je herec velkho nrovho rozpt, jeden z nejvytenjch a nejosobitjch na souasnch divadelnch scnch u ns. Jeho posledn dv hostovn v Divadle Na zbradl a v klubu NoD dokldaj jeho schopnosti nron hereck stylizace, improvizace i maximln autenticity. Doke se kreativn pizpsobit otevenmu divadelnmu tvaru Jana Nebeskho i psn prokomponovanmu Jiho Pokornho.

Divadeln noviny 5/2008

A lenstv je inspirac
Syrov prostor experimentlnho praskho klubu NoD v Dlouh ulici. Na zemi rituln psobc kruh hlubok raeliny, na n stojan na noty, kolem rzn rekvizity, zrcadlo, idle. Ze stropu vis igelitov pytlk s ervenou barvou krv, jako by se chystala operace. Vzadu v sle stoj za svmi rytmickmi a elektronickmi nstroji hudebnk Pavel Fajt. Divci sed na mal tribunce naproti. Pomalu vchzej Lucie Trmkov a David Pracha. Napl klauni, napl bezdomovci. Vrazn naleni. Psob jako Vladimr a Estragon z Beckettova ekn na Godota. Slovo m Pracha. Komentuje situaci, do kter byl jako herec i jako lovk vmanipulovn, vysmv se j, zaml se sm nad sebou, nad divadlem, nad herectvm. Dv pkazy Trmkov, cynicky s n manipuluje. Diskutuje s divky.
(...)
Pavel Fajt s nm komunikuje pomoc rznch elektronicky snmanch rytmickch nstroj a dalch zvukovch technickch vymoenost. Pmo na scn je ale Prachaovm partnerem a pomocnkem Trmkov. Zpv, recituje, pin a odn rekvizity. A zpoza divk se ozv i reisr Jan Nebesk. Cosi zaki, nahlas se zasmje, pod Prachaovi skleniku s vnem, pipl mu cigaretu. Syrov vtvarn koncept pipravil socha Ji Bernek. Pracuje se zkladnmi ivly, rznmi tekutinami, barvami, zrcadlem, zem (raelinou).
(...)
Performance Nepln sen je absolutn divadlo wagnerovsk Gesamtkunstwerk. Vechny sloky vtvarn, hudebn, hereck, textov jsou v nm rovnocenn. Pes pedem dan scnosled i texty vznik vdy nov tvar dan rozpoloenm herc i reakcemi divk. Dky vem zastnnm a hlavn dky Davidu Prachaovi, kter doke precizn rozvjet danou hereckou stylizaci a v rmci n oteven komunikovat se spoluhri i s divky a souasn respektuje autorovo slovo, vznikla jedinen performance, u ns daleko iroko s nim nesrovnateln.

Vladimr Hulec, Divadeln noviny 5/2008

Sen smyslupln nepln
Je pjemn setkat se s divadlem, kter triviln neopisuje realitu, nevychz a priori z relnch situac, nedr se otrocky toho, co bv dramatu obvykle pipisovno, nevychz vstc konformit djovosti a tak oekvn publika, lpjcho vtinov na fdnosti ovenho, ale vzpr se jim. S divadlem, kter si vytv originln jevitn svt, po jakm vdy volali zstupci avantgard, v protikladu ke konvenn divadelnosti zatkan realismem a psychologismem nebo falenmi nabubelmi gesty pompzn a neivotn akademinosti. S divadlem vytvejcm s minimlnmi prostedky fantaskn svty, jakoby nesouvisl, nesrozumiteln, ale podmaujc si vnmavho divka kouzlem svch prostch imaginativnch obraz, o prostch, o to npaditjch. S takovm divadlem se na eskch scnch nen mon setkat jen tak. Snad prv proto me bt podobn zkuenost ovnena dojmem mimodnosti.
(...)
Spolen projekt reisra Jana Nebeskho, hudebnka Pavla Fajta a herce Davida Prachae s nzvem Nepln sen, prezentovan v prostorch praskho klubu Roxy/NoD je zitkem navsost poetickm, snovm a otevenm.
(...)
Projev Davida Prachae a Lucie Trmkov je mon oznait za virtuzn. (...) Pedevm skrze jejich hereck mistrovstv inscenace ov autentickou divadelnost. Prachaova schopnost pracovat s prudkmi stihy, jimi suvernn a uhraniv pechz z emoce do emoce (i pesnji skrze jejich pedveden), teba ze zcizujc pm komunikace s divky o kadodennch banalitch do koncentrovanho herectv jevitn iluze, je pinejmenm podmaniv.

Roman Sikora, Literrn noviny 7/2008

Reisr Jan Nebesk spolen s herci Davidem Prachaem a Luci Trmkovou, hudebnkem Pavlem Fajtem a dalmi vytvoil uniktn mozaiku sloenou nejen z existenciln ladnch citt, ale rovn z improvizovanch st, v nich zazil hlavn Pracha; v rmci pedstaven mj. vtipn upozornil na mezery ve financovn nekomernch projekt (Dky grantu jsme tady s vmi. Je to posledn grant v echch.), vystelil si (avak nikoli zle) z poadu Divadlo ije a ptomn nazval sympatickm vrazem umci. Dky mnoha zcizovacm prvkm Pracha umn udrel kontakt s obecenstvem i v textov nronch pasch.

Kateina Rathousk, Reflex 51-52/2007

David Pracha
je jednou z nejvraznjch hereckch osobnost souasnho eskho divadla.
Po studich herectv na prask DAMU (1982) byl angaovn v libeskm Divadle S. K. Neumanna, kde spolupracoval mimo jin s reisrem Janem Grossmanem a setkal se zde s reisrem Janem Nebeskm (Osvald v jeho nastudovn Ibsenovch Pzrak), s nm spolupracoval asto i v dalch angam. (V sezon 1988/89, kdy psobil v Divadle E. F. Buriana, hrl napklad v jeho inscenaci Strindbergovch Vitel).
V letech 19891992 byl Pracha lenem inohernho klubu a s reisrem Nebeskm se tu setkal pi prci na adaptaci Orestea a Shepardova Pravho zpadu.
Vznamn bylo jeho angam v Divadle Komedie (19942002), kde vytvoil celou adu postav v reich Michala Doekala napklad Solenyj v echovovch Tech sestrch, Porcie v Shakespearov Kupci bentskm, Edmund v Krli Learovi, astlivec v Ostrovskho Lese, Faust v Marlowov Tragick historii o doktoru Faustovi (Cena Alfrda Radoka 2001) i v inscenacch Jana Nebeskho Shakespearv Hamlet (Cena Alfrda Radoka 1994), Clov v Beckettov Konci hry, Hamlet part 2 (pedstaven s bubenkem Pavlem Fajtem).
V roce 1999 zde reroval svj autorsk titul Tie ke svtlu. Od roku 2002 len inohry praskho Nrodnho divadla.

Pavel Fajt
je esk neortodoxn bubenk a avantgardn muzikant.
Host ady prestinch svtovch festival a scn v Evrop i zmo napklad Victoriaville Kanada, Mimi Marseille, Alternativa Praha, Knitting Factory New York, Music Unlimited Wels, Ring Ring Beograd, Banlieues Bleues kter spolen koncertoval s nejlepmi svtovmi hudenky (mj. Fredem Frithem, Tomem Corou, Markusem Therofalem, Jimem Menesesem, Geertem Waegemanem, Annou Homler i Stepanidou Borisovou).
Spoluzakladatel kapel Dunaj a Pluto nejvce proslul letitou spoluprac s Ivou Bittovou.
Na festivalu DIVADELN FLORA vystupoval ji v roce 2005 (spolen se slovenskou bubenickou legendou Dodo ookou), o dva roky pozdji pak s italskm bubenkem Mariem Distasem. V roce 2006 na festivalu prezentoval (s Ondejem Smeykalem a Ishimo Yumiko) svj hudebn projekt Autopilote.

Jak je vae pedstava hudebnosti tohoto textu? Myslm, e kdyby il Pessoa v na dob, znal bych se s nm. Mm rd, kdy text obas otup ost a schoul se do zlivu rmu. Pessoa je toho schopen. Teba vznikne i njak pse.
Nachzte v tchto tmatech tak humorn rozmr?

lovk, kter vyrstal v Jin Africe, pekldal pro obchodn firmy v Lisabonu, psal texty, zabval se okultismem a zemel pro nadmrn pit alkoholu, musel mt smysl pro humor.

z rozhovoru s P. Fajtem bhem pprav inscenace Nepln sen

Jan Nebesk
vystudoval reii na prask DAMU, byl v angam v Klicperov divadle v Hradci Krlov, Divadle S. K. Neumanna (nynj Divadlo pod Palmovkou), Divadle E. F. Buriana (nynj Archa), v praskm inohernm klubu a v Divadle Komedie. Nejen v kontextu eskho divadla je jedinenm reisrem s nezamnitelnm scnickm rukopisem.
K jeho nejvznamnjm pracm pat inscenace her Henrika Ibsena Pzraky, John Gabriel Borkmann a Stavitel Solness, Strindbergovy Sonty duch, Caldernovy Dcery vichice, Shakespearova Hamleta, Euripidova Orestea i trilogie Konec hry Terezka Marta. V Divadle Na zbradl uvedl v roce 2001 ve svtov premie hru JE SUiS detektivn bse podle romn Georgese Bernanose. V Divadle Na zbradl nastudoval rovn hru rakouskho dramatika Ernsta Jandla Z cizoty, kter byla v roce 2006 prezentovna na festivalu DIVADELN FLORA.
Natoil televizn inscenaci Psa Bartleby.
Pedagogicky psob na prask DAMU (Katedra inohernho divadla) a spolupracuje s Vy odbornou kolou hereckou v Praze.

Fotograf Bohdan Holomek a reisr Jan Nebesk (vpravo) bhem festivalu DIVADELN FLORA 2006.