DF 2009
ST13. 5.
22.45Konvikt / divadeln sl
T14. 5.
17.00Konvikt / divadeln sl

Ji Admek Martina Musilov Jakub Kopeck
EVROPAN
Boca Loca Lab

Scnick kompozice inspirovan
nejotepanjmi medilnmi frzemi
a novinovmi titulky poslednch let.
V co se pevtlila dnen jednotn evropsk identita?
Existuje vbec nkdo jako Evropan...?

koncepceJi Admek
Martina Musilov
Jakub Kopeck
dramaturgieMartina Musilov
scna, kostmy, projekceJakub Kopeck
hudebn spoluprceJan Krejk
zvukJan Burian Mikol Rika
svtlaMarek Stovsk Jakub Kopeck
pohybov spoluprceZuzana Skorov
libreto, hudebn kompozice a reieJi Admek
premira14. 5. 2008
soprnVeduna tchov
altAnna Synkov
tenorPavol Smolrik
basPetr Vanura

Tvr platforma Boca Loca Lab vznikla v roce 2007 na zklad inscenace Tik tik politika. Jej veker aktivity smuj k tvorb scnickch kompozic, v nich dochz k prolnn hudebnch a divadelnch princip; je prkopnkem nru thtre musical na esk experimentln scn. Zakladatelem a vedouc osobnost skupiny je reisr Ji Admek.

Scnick kompozice Evropan zachycuje evropsk pocit dezorientace, ztrty sebevdom a rozpadu spolenho kulturnho a ideologickho zzem. Libreto je sestaven z novinovch titulk, medilnch frz a dobovch kli. Odhaluje tak vudyptomnost mdi a jejich snahu o politizaci naeho ivota. Dky nim mme pocit, e na ns ze vech stran to rzn hrozby, a u jde o nebezpenou nu, neptelsk Rusko nebo pli mocnho ptele Ameriku. Svoj stavbou pipomnaj Evropan hudebn skladbu, ve sv podstat zstvaj ale divadlem. Zkladnm vchodiskem nen scn v tradinm slova smyslu, ale spe libreto i hlasov partitura. Msto replik a dialog jsou skladebnm prvkem slova, fragmenty slov, zvuky, hluky. e je nepvodn, odposlouchan, recyklovan. Herci na scn jsou bytostn spjati s technologiemi, stejn jako dnen lid ve svm kadodennm ivot.

tvrci inscenace

Euroblbol je skvl inspirace
Reisr Ji Admek (...) obdobn jako v inscenaci Tik, tik politika uv jako zkladn rastr zplavu slov, zvuk i trk hudby a skrze nj pak skld psobivou objevnou hlasovou kompozici vpov o chaosu a vyprzdnnosti svta.
Zdlo se, e v Tik tik politika byla tato metoda pln exploatovan, ale Evropan ji opt posunuli jinm smrem. Admek pedevm zajmav revitalizuje voicebandovou formu ili zstv u zvolenho stylu, ale nov pracuje s prostorem a s vtvarnem. V Evropanech je tak celkov divadelnj a vrazov pestej, vtvarn modeluje prostor, vyuv svcen a zapojuje i nov mdia. Opt pivd na jevit dva herce a dv hereky, kte se v pzch a s vmluvnou gestikulac pohybuj na bl tvercov ploe pesn ohranienm ringu ppadn usedaj do ty procovskch kesel. Admek se rozhodl podrobit zkoumn podobu dnen Evropy a opr se pitom o nzory rznch myslitel od Canettiho a po Halka. Admek vystihl, e fenomn opakovn je pkaz doby, a tak nekonen refrny ve spojen s peskupovnm slov i vt jsou hlavnm prostedkem, z nho se rod neuchopiteln obraz dneka. Herci s maskami, kter deformuj jen st oblieje, jsou napl ivmi tvory, napl stroji na chrlen vt. Slovn balast, kter na ns to, se tu skld do neekanch asociac a vydv sv svdectv. V minietudch, kter na sebe navazuj, ovem tito tvorov sten existuj jako postavy se vztahy a to i v jakmsi druhm plnu inscenace, kter se jev abstraktnj a vce se zamuje na samostatnou obludnost frz a floskul. Evropan maj nkolik jedinench moment, jako je teba porn recitace Evropsk stavy, slovn lakovn na ose Med Putin Vdv nebo marn pokus simultnnch tlumonk peloit euroblbol poslance EP, kter kon v totlnm vykolejen.

Jana Machalick, Lidov noviny / 3. 6. 2008

trkovit vzpomnky na mdii hojn komentovan politick udlosti v promylenm divadelnm konceptu tak by se dala strun charakterizovat nov inscenace talentovanho reisra a dramatika Jiho Admka.
(...) Pipravte se na slovn dadaismus, v interpretaci herc pipomnajc voiceband E. F. Buriana. Samotn akti ovem vypadaj spe jako Kraftwerk; na sob maj bl pnsk obleky, msto pota jim sta mikrofony, nstrojem sdlen zstv hlas. Spolen se stejn barevnm jevitm herci zrove dobe slou tak jako soust projeknho pltna.
Specifick druh divadla reisr nazv thtre musical. Jak je vlastn pomr slov a muziky v pedstaven, se vak podle nj mus rozhodnout kad nvtvnk sm...

Kateina Rathousk, TIME-IN

Vrcholem je pas, v n se evropt my pateticky dojmaj (dojmme) nad vlastn lidskost a velkorysost. Vypjat opakovan a naruovan vty my odkodnili my napravili my odinili my vyplatili my pochopili my poslili my nahradili my odpustili my slitovali my uhradili my stanovili my ustoupili my smilovali na nkolik minut zmn duch celho kusu z blazeovan vdoucho smvu se stane bolestn uvdomn si sebeklamu.

Petr Ferenc, A2 22/2008

Politick divadlo zskalo podobu hudebn skladby Tm vyschl vody eskho politickho divadla e pedstavenm Evropan v praskm studiu NoD vokln experimentln sdruen Boca Loca Lab.
To, co ns poslednch deset let atakuje nebo do ns jen nenpadn prosakuje ze zprv, rozsekali tvrci na trky, slova i slabiky. tveice herc tento materil opt ks k ivotu skandovnm rznch jeho st souasn. Na koeny slov se nabaluj dal slabiky. Vznikaj nov slova, jejich variace, mn se vznamy a slova zanikaj. Z tchto novch spojen vstvaj znm informace tvoc kompaktn etzec z voln poskldanch udlost.
(...)
Dky obecn znmmu politickmu tmatu a jeho pojet vznik nekonen mnostv vklad a souvislost. Rozhodn jde o originln politicko-divadeln-hudebn poin hodn pozornosti.

Petr Vendera, Hospodsk noviny / 11. 6. 2008

(...)
Protoe se neuchyluj ke steriln kritice minulosti, ale stav se elem k problmm souasnosti, protoe dokou dt sv vpovdi vsostn estetickou divadeln podobu a nepromuj atraktivn tma v poklesl kabaret.

Eva Stehlkov, ve zdvodnn sv nominace Evropan na Inscenaci roku 2008 v anket Divadelnch novin, DN 1/2009

Umn pohrvn si s vznamy i zvuky slov m vrazn politick podtext, ne vak prvoplnov. V jevitn kompozici se stdaj seky velmi inn s nudnjmi, estetick libost se vak me liit podle individulnch divckch dispozic. Klobouk dol ped suvernnmi vkony protagonist!

Jan Kerbr, MF DNES / 24. 5. 2008

Dal krok Jiho Admka v cest za stylizovanm a estetizovanm, technokratickm divadlem. Tma Evropy a Evropan vyplouv na povrch pomalu a nenpadn. Admek je ironick, jzliv, nkdy a cynick. Ne vak negativistick. Klade otzky, odkrv rny, ale souvislosti nechv na divkovi.

Vladimr Hulec

tyi postavy na jeviti a s nimi hromada trk slov i vt na tma mediln zpracovan svtov udlosti. Reflexe naeho svta opravdu stoj za vidn.

Kateina Rathousk