DF 2009
ST20. 5.
20.00Konvikt / divadeln sl

BAGA-BASTA
Milan Tomik / SK
Alexander Gottfarb / SWE
Nikolaus Herdieckerhoff / D

Minimalistick pohybov-vizuln-hudebn projekt
choreografa M. Tomika, tanenka A. Gottfarba
a hudebnka N. Herdieckerhoffa vznikl v koprodukci
Plesni Teater Ljubljana CCL Linz Stanica ilina-Zrieie.

koncept a choreografieAlexander Gottfarb
Milan Tomik
hudbaNikolaus Herdieckerhoff
svtlaJaka imenc
Luka Curk
kostmy a scnaJasna Vastl

Milan Tomik
choreograf a tanenk.
Nejprve studoval tanec na Konzervatoi J. L. Bella v Bansk Bystrici, poslze pokraoval ve studiu na VMU a v roce 2004 absolvoval mezinrodn tanen kolu P.A.R.T.S. v Bruselu.
Spolupracoval s adou vznamnch choreograf a umlc (napklad Eva Weissmann, Iztok Kova, Mala Kline, Maja Delak, Jackie Gray, Katarna Mojiov, Anton Lachk, Jochem Stavenuiter, Zuzana Hjkov nebo Tom Krivok). V roce 2001 zskal stipendium Dance Web na festivalu Impuls Tanz ve Vdni a v tme roce se zastnil tak turn s holandskm tanenm souborem MAPA (Moving Academy for Performing Art).
Mezi jeho nejvznamnj produkce pat 7 Minutes Round, Kutatxina a Within (Ljubljana Dance Theater).
V souasnosti psob stdav v Lublani a Bruselu. Je spoluzakladatelem souboru Les Slovaks Dance Collective a vnuje se tak veden tanench workshop (En-Knap, tdio Tanca, Ljubljana Dance Theater).

Alexander Gottfarb
se narodil ve Stockholmu, kde v roce 2003 absolvoval Baletn akademii (Balettakademien Stockholm).
V tme roce odeel do rakouskho Lince, kde zaal spolupracovat s tanen skupinou x.IDA Postgraduate Company, jako tanenk psobil tak v ansmblu Liquid Loft (choreograf Chris Haring). Od roku 2004 je lenem Tanz Company Gervasi (choreograf Elio Gervasi), kde se spolupodlel na ad produkc.
V roce 2005 piel do Lublan, kde tanil v pedstaven Iztoka Kovae Woferl Osebno, kter vzniklo v produkcii skupiny En-Knap. V roce 2006 se pipojil k rakousk skupin Liquid Loft, kter pod vedenm choreografa Chrise Haringa vytvoila srii pedstaven pod nzvem Posing Project. Posing Project B-the Art of Seduction byl v roce 2007 ocenn v Bentkch Zlatm Lvem (Golden Lion).
Gottfarb psob tak jako tanen pedagog v Rakousku, Slovinsku a vdsku.

Pedstaven Baga-Basta je dle slov autor (Milana Tomika a Alexandra Gottfarba) tanen, hudebn a vizuln krajinou, ve kter m komunikace mnoho tv. Spe ne o komunikaci vak oba tvrci vyprvj o rutin a monotnnosti vednch dn a to zpsobem, kdy opakuj malichern innosti a drobn pohyby pomalu a do moru. V moment, kdy si myslte, e u s tm musej skonit, jsou teprve v polovin...
Velmi pozvolna rozehrvaj situace, v nich jakoby se zastavil as co je, v dnen uspchan dob pln mnohosti obraz, barev a zvuk deroucch se z televiznch obrazovek, pro divka nemal ok. Jednotliv scnky spolu pitom vbec nesouvis, jsou smsic rznch (do kontrast vyhrocench) motiv. Jejich nladu a povahu naznauje Nikolaus Herdieckerhoff, kter krom tanench akc used a hraje na violoncello (navsost bravurn!) sv vlastn skladby.
(...) Pmo neuvitelnou levou je, kdy se akti roztan v prvnm velmi vydaenm unisonovm duetu. Jinak na sebe tanenci reaguj vtinou nslednm opakovnm omezenho repertoru pohyb (napklad ve stylu sumo, i plazen se po podlaze), poppad se vyskytuj na scn bez zjevn interakce. Naprosto neekan pak nastupuj na dal duet za doprovodu psn skupiny ABBA.
Absurdnost situac je vyvedena do absurdity na druhou. Akce nemaj rozuzlen a smysl stejn jako nmi bn rutinn provozovan innosti, jejich el se u dvno vytratil a my je pesto provdme dle. Baga-Basta je opravdovm okem pro labunky. Jen a jen ho rozlousknout, co je kol spe pro nronho divka.

Daniela Zilvarov, tanecniaktuality.cz / 17. 10. 2008