aktuality

.

 

BEZRUČI, ŠPINAR, VOSTO5 A ČINOHERNÍ OBJEVY

Ostravské Divadlo Petra Bezruče zaznamenalo v poslední dekádě na poli českých činoherních souborů výrazný vzestup. „U Bezručů se dělá divadlo nikoli o tom, o čem se mluví, ale hlavně o tom, o čem by se mluvit mělo. V této drzosti vidím budoucnost a přednost tohoto divadla,“ zdůvodňuje úspěchy souboru jeho umělecký šéf, Štěpán Pácl. Pětidenní retrospektiva profilových inscenací DPB, kterou pořadatelé Divadelní Flory zařadili do festivalového programu, obsahuje tituly Audience, Strýček Váňa, Pěna dní a Můj romantický příběh. V posledně jmenované inscenaci na sebe letos strhla pozornost představitelka role Amy Tereza Vilišová, která za svůj herecký výkon získala Cenu Alfréda Radoka a posléze i Cenu Thálie. Diváci se kromě představení zmíněných inscenací mohou těšit také na besedu se souborem, která se uskuteční v poslední den přehlídky od 15 hodin ve festivalovém šapitó na Konviktu.

V programové sekci věnované výrazným osobnostem současné české divadelní režie představí 18. Divadelní Flora Daniela Špinara. Kromě výše zmíněné inscenace Můj romantický příběh nabízí přehlídka další dva Špinarovy režijní počiny: Žebráckou operu (Klicperovo divadlo Hradec Králové) a Hamleta (Švandovo divadlo Praha).

Hvězda českých festivalů, Divadlo Vosto5, nemůže chybět ani na Divadelní Floře. Své letošní osmnáctiny oslaví Vosto5 společně s ní a divákům představí exkluzivní výběr ze své aktuální tvorby: Osudový příběh průkopníka lyžování Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty v loutkohereckém představení Slzy ošlehaných mužů, „božskou“ komedii Souboj Titánků či oblíbený Stand’artní kabaret. S přispěním činoherního souboru Moravského divadla Olomouc a Divadla na cucky pak připravila „Vostopětka“ jedinečný site-specific projekt Druhé město. „Diváci uvidí náměstí z nečekané perspektivy a pomocí sluchátek budou odposlouchávat lehce pozměněnou realitu všedního dne,“ uvedl člen pražského souboru Petr Prokop.

Činoherní část programové nabídky pořadatelé doplnili o skutečně výjimečná představení. Královéhradecké Klicperovo divadlo přiveze inscenaci Labutí jezero v režii uměleckého dua SKUTR. Kdo by čekal baletní opus, bude jistě překvapen netradičním činoherním zpracováním. Prakticky ihned bylo vyprodáno představení inscenace Amadeus brněnského Divadla Husa na provázku. Režisér Vladimír Morávek v ní obsadil do role Salieriho Miroslava Donutila a celé dílo dedikoval Miloši Formanovi.

Na domácí scéně se představí i soubor činohry Moravského divadla Olomouc – festivalový návštěvník si může vybrat z titulů Hamlet a Amazonie (hraje se v Divadle hudby).


všechny aktuality | home

.

  Divadlo Konvikt Statutární město Olomouc Olomoucký kraj Ministerstvo kultury Moravské divadlo Olomouc Česká televize