aktuality

.

 

HAVEL BYL PRO MĚ POHÁDKOVÝM HRDINOU

Na úvod budúceho týždňa čaká návštevníkov Divadelní Flory rock´n´rollova vízia života Václava Havla. Olomoucu známy Jan Frič (Někdo příde, Kabaret Hašek, Červená Karkulka) ho spracoval pre Divadlo Na Zábradlí na základe libreta a hudby Miloša Orsona Štědroňa. Ako vníma kult bývalého prezidenta režisér inscenácie VELVET HAVEL?

Aká bola pre vás práca na inscenácii Velvet Havel? Potešila vás ponuka sa na projekte podieľať?

Potěšila, práce v Divadle Na zábradlí je vždycky radostná, neboť zde panuje kolektivní nadšení sahající až k technickým složkám divadla, což vůbec není obvyklé, vlastně je to rarita, a zároveň je to podstata Zábradlí.

Z čoho ste pri jej tvorbe vychádzali? Možno od vás opäť očakávať zbesilú kabaretnú podívanú?

Ke spolupráci mě přizval Miloš Orson Štědroň, a z toho jsem také vycházel: jedná se o hudebně-dramatické dílo, k němuž složil hudbu, ale také napsal libreto, takže já jsem dostal „hotový“ text. Ten se samozřejmě během zkoušení nějak vyvíjel, ale směr byl docela pevně daný. Oproti Kabaretu Hašek, se kterým jsme hostovali na jednom z předchozích ročníků olomouckého festivalu, je nynější inscenace myslím mnohem umírněnější. Je to jasné vzhledem k tomu, že ta předchozí inscenace byla poctou dadaistické straně Haškova díla, kdežto Velvet Havel je něco jako „anglická konverzačka se zpěvy a hlavní postavou jménem Václav Havel“. Neznamená to, doufám, že by to bylo nějak nudné. Těšte se především na scénu s Poláky. Očekávat můžete leccos, ale především opět hudební čísla s živou kapelou.

Aký máte osobne vzťah k Havlovej osobnosti?

Vzhledem k tomu, kolik mi je, nejintenzivněji jsem osobu Václava Havla vnímal v době sametové revoluce, ještě však dětskou optikou (bylo mi asi sedm), cítil jsem, že kolem mě jsou ohňostroje naděje, svobody, radosti, smysluplnosti a že tenhle pán s tím nějak souvisí. Ta jeho opatrná dikce mě fascinovala, takže pro mě v tom dětství byl vlastně až takovou pohádkovou postavičkou, něco jako Gandalf. Myslím, že osobnost jako Václav Havel dnes v politice chybí, líbilo se mi, jak kdysi znejisťoval její podstatu tím svým filozofováním. Další stránka je Havlova dramatika, kerá mě jednu dobu hodně bavila.

Havel je v inscenácii predstavovaný priam ako rocková hviezda. Čo hovoríte na Havlov kult? Patril v mladosti tiež k vašim idolom?

Celá inscenace je postavena na ironickém komentování „kultu Havla“. To zbožštění, přivlastnění si osobnosti Václava Havla českým národem, to, že je dneska spíš věcí, symbolem, než člověkem s nějakým životem, to je nějaké téma v pozadí celé inscenace. Už název míří k symbolu největšímu, tedy k pojmenování „sametová“ revoluce. V našem podání je Havel samozřejmě velká superstár. Jinak, jako teenager jsem měl za idoly asi především „Kérouacka“, Máchu, Kraftwerk a britské producenty alternativní elektronické hudby.

Za rozhovor ďakuje Dominika Široká

všechny aktuality | home

.

  Divadlo Konvikt Statutární město Olomouc Olomoucký kraj Ministerstvo kultury Moravské divadlo Olomouc Česká televize