aktuality

Tisíc a jedna Flora: Příběh Vojty Varyše



Začalo to před sedmi lety, když mi do Polska zavolal Martin Bernátek, abych měsíc nato jel kamsi do Olomouce na nějakou Divadelní Floru a psal o tom do snad Rozrazilu (onlajn). Pamatuju si, jak mi po prvním večeru bylo tak špatně, že jsem místo klávesnice v redakci obtěžoval ředitele Moravského divadla (od té doby se jich už vícero vystřídalo), aby mi půjčil klíče od své toalety.



Od té doby jsem nevynechal jediný ročník; většinou se motal kolem zpravodaje a psal o Floře, sem tam i mluvil, do nejrůznějších periodik, médií, tiskovin, rádií a podobných pakáren.

Zážitků a setkání bylo mnoho, na některé se hůř zapomíná; první setkání s Miřenkou Čechovou, toho ročníku skotačící v ledové kašně, i první rozhovor s Dušanem Pařízkem, který mne tehdy nevýslovně zklamal, neb se projevil jako starý konzervativec. Jeřabinky u Kuděje, kontušovky u Moritze a rána ve Vertigu. Společné oslavy narozenin s Aničkou Petrželkovou ve festivalovém stanu. Tanec.

Nebo situace, kdy jsme se spřátelili se slovenskými kolegy – někteří z nich se mezitím stali slavnými – a vyvinuli námět moderní opery, jejíž hrdinka, prestižní rozhlasová kritička, se musí přeorientovat na taneční divadlo poté, co si vypíchne oči při procházce lesní houštinou. Tou lesní houštinou nás vedl Honza Žůrek, který nás nalákal na skvělou procházku kdesi na okraji Olomouce s tím, že v místní výborné hospodě si pak dáme znamenitý oběd. Ta hospoda, pokud ovšem kdy fungovala, byla už dávno zavřená.

City, prostupující nad festivalovým ránem člověka emočně rozklíženého divadelními zážitky a nervově rozkolísaného prací pro média, nesly také své ovoce. Člověk přemítá, jak se za ta léta změnila Flora, jak se změnilo české divadlo, jak se změnil on sám a lidi kolem něj –, a každoročně mě těší, že se nejen setkávám se (dnes už) starými známými, ale také, že festival je plný mladých lidí. To už mě v mém věku dokáže dojmout.

VV

 


všechny aktuality | home


  Divadlo Konvikt     Statutární město Olomouc     Ministerstvo kultury     Moravské divadlo OlomoucOlomoucký kraj     Česká televize