aktuality

VYPRODANÉ SÁLY, NADŠENÍ DIVÁCI I UMĚLCI.
SKONČILA 19. DIVADELNÍ FLORA.


Po deseti nabitých dnech byl v neděli zakončen program 19. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Olomouc přivítala umělce ze sedmi evropských zemí, divákům bylo nabídnuto více než pět desítek akcí, hrálo se na 11 scénách i v ulicích města. Většina produkcí byla vyprodána.

 


Sedmkrát během čtyř dnů vyprodaly nejvytíženější festivalovou scénu - klub S-Cube - produkce pražského Divadla Na zábradlí. Kromě českého DIVADLA ROKU se festivaloví návštěvníci seznámili s aktuální tvorbou slovenských činoherních scén - v představeních se objevila zvučná herecká jména, jako např. Jana Oĺhová, Zuzana Fialová, Judit Bárdos nebo Robert Roth. „V Olomouci jsem byla naposledy s inscenací Ivanova, a to bude už nějakých šest let. A jsem ráda, že jsem opět tady. Je tu velmi dobrá atmosféra,“ svěřila se Jana Oĺhová po úspěšném uvedení inscenace Les na jevišti Moravského divadla.

Příznivcům současného tance a performativního umění byl už tradičně věnován samostatný programový blok Visegrad Performing Arts. Letos ovšem s nejbohatší nabídkou a se samostatným profilem progresivního českého souboru Spitfire Company. Divadelní skupina pod vedením Petra Boháče si postupně získává mezinárodní renomé a na Floře na sebe upozornila mj. přenesením inscenace Animal Exitus na městské hradby. „Na parkáně nebyly zdi, které by něco omezovaly, cítila jsem mnohem více pozornosti. Viděli nás i kolemjdoucí z pod hradeb, bylo to mnohem lepší než v limitovaném divadelním prostoru,“ okomentovala výjimečné olomoucké představení jedna z vystupujících tanečnic, Barbora Látalová.

Program 19. Divadelní Flory zaujal žánrovou pestrostí, dvěma premiérami a originální městskou hrou Tisíc a jedna Olomouc. Na té se podílel domácí soubor Divadla na cucky s maďarským seskupením KOMA Bázis. Tvůrci sbírali několik měsíců příběhy spjaté s Olomoucí, aby nakonec vytvořili „příběhovou mapu města“ a zajistili samotnou pouť cca stovky zúčastněných zájemců.
Během deseti dnů ožíval také hlavní meeting point - parkán univerzitního Konviktu. Festival se stále více stává místem setkávání tvůrců a diváků, kteří sem přijíždějí nejen na festivalové produkce, ale také debaty a workshopy. Letos Divadelní Floru navštívilo cca 7 tisíc diváků, tržba ze vstupenek dosáhla půl milionu korun. „Je skvělé, že se díky fantastické práci našich festivalových techniků a vstřícnosti externích spolupracovníků daří pro Floru adaptovat stále více scén a můžeme tak přenést technicky náročné inscenace například do klubu S-Cube či prostor Konviktu. Mrzí mne, že jsme se s koncem festivalu dozvěděli, že náš kamarád Honza Piskač vzhledem k absenci veřejných dotací v S-Cube v červnu končí a doufám, že v příštích letech nebudeme muset v tomto prostoru jednat o pronájmu s provozovateli tržnice nebo kasina,“ uvedl Petr Nerušil, ředitel Divadelní Flory.
V květnu 2016 oslaví přehlídka svůj jubilejní ročník. Více informací naleznete na webu www.divadelniflora.cz.

Pořadatelem 19. Divadelní Flory byla DW7, o.p.s. Přehlídka byla realizována za finanční podpory Statutárního města Olomouc, Ministerstva kultury České republiky, Olomouckého kraje a ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. Hlavním mediálním partnerem byla Česká televize TS Ostrava.

 


všechny aktuality | home


  Divadlo Konvikt     Statutární město Olomouc     Ministerstvo kultury     Moravské divadlo OlomoucOlomoucký kraj     Česká televize