Somálský pirát před olomouckým vrchním soudem

Oficiální znělka XX. Divadelní Flory je na světě. Vytvořil ji Ondřej Hruška a hlavní roli v ní sehrála Stefanie Reinsperger, natáčelo se v únoru ve Volkstheateru ve Vídni. Podívejte se!

Znělka vznikla během focení festivalového vizuálu. „Natáčení i focení probíhalo skvěle. Vůbec jsem nevěděla, jak velké ty plakáty nakonec budou, takže jsem byla dost překvapena – v dobrém slova smyslu. Když jsem ukazovala tátovi výsledné fotky, řekl mi: ,Vypadají výborně, ale prosím tě, pořádně se umyj, než tam pojedeš!‘,“ svěřila se Stefanie.

Dvacetivteřinový spot tvoří parafráze textu Wolframa Lotze, který je prologem hry Směšná temnota. Vystupuje v něm somálský pirát Michael Ultimo Pussi, ztvárněný Stefanie. „Michael vyrůstal v docela drsných podmínkách. Mám tuto postavu moc ráda. Humorným způsobem vysvětluje, co je to ten náš evropský integrační problém,“ popsala roli Stefanie. Její tvář ve videu pokrývají nánosy rtěnky a hlíny. „Je to druh obličejové masky, navíc docela zdravé. Doporučuju všem, co přijdou na představení, aby si ji pak také vyzkoušeli,“ dodala.

Do příprav vizuálu a spotu se ve Vídni zapojil i režisér inscenace Směšná temnota Dušan D. Pařízek. „Barbarská maska nás z plakátu vyzývá na souboj. Herečka roku se mění v rušivém obrazu na zneklidňující zjev, komparzistu z třetího světa,“ uvedl autor znělky Ondřej Hruška a dodal: „Je to výměna rolí. Kdo je soudce a kdo obžalovaný?“