Začínáme v pátek, vstupenky rychle mizí

Pátek 13. května se kvapem blíží a s ním i start jubilejního ročníku DF! Olomouc očekává příjezd divadelních hvězd 16 národností, lístků na festivalové produkce den ode dne ubývá. Čtěte festivalového průvodce!

"Zjistila jsem, že můžu přijet o den dříve. Z toho mám velkou radost, protože jinak bych neviděla žádná představení. Jsem vážně vděčná, že můžu odehrát své naprosto nejoblíbenější inscenace ze stávajícího repertoáru. Docela se bojím monologu v Sebeobviňování, protože jsem ho ještě nikdy nehrála před tolika lidmi, ale těším se naopak na představení O moc krátkých nožičkách, které je pro nás všechny srdcová záležitost. Navíc, vyrazit na štaci s holkami ze Směšné temnoty je vždycky zážitek. Takže moc děkuji, že mohu v Olomouci strávit tři naprosto jedinečné dny a doufám, že protančíme střevíce a že to bude skvělé," svěřuje se Stefanie Reinsperger, německojazyčná Herečka roku 2015, která se stala tváří XX. DF.

Stefanie se objeví ve třech inscenacích v průběhu dvou dnů (PO 16. 5., ÚT 17. 5.). Láká především představení Směšné temnoty, veleúspěšné inscenace vídeňského Burgtheateru, jejíž režie se ujal Dušan D. Pařízek, jeden z nejúspěšnějších českých režisérů působících v zahraničí a významný host letošní DF.

 

 

Ocenění pro inscenaci Směšná temnota
Ceny časopisu Theater heute (6 z 9 kategorií)

  • Divadlo roku 2015 – Burgtheater
  • Inscenace roku 2015
  • Německojazyčná hra roku 2015
  • Scénografie roku 2015
  • Herečka roku 2015 a Začínající herečka roku 2015 – Stefanie Reinsperger
  • Režisér roku 2015 – Dušan D. Pařízek

Nestroyova cena 2015 (Nestroy Theaterpreis 2015)

  • Nejlepší německojazyčná inscenace
  • Nejlepší ženský herecký talent – Stefanie Reinsperger
  • Nejlepší hra

Účast na festivalu Berliner Theatertreffen 2015

  • Výběr deseti výjimečných inscenací německojazyčné oblasti.

Účast na festivalu Stücke 2015 v Mülheimu
Přehlídka německojazyčného nového dramatu.
Mülheimer Dramatikerpreis 2015 – nominace pro Směšnou temnotu

 

 

Obavy z cizojazyčných představení jsou zbytečné - všude, kde se mluví, uvidíte ČESKÉ TITULKY!

 

Tuzemskou tvorbu zastupují (kromě Moravského divadla) pražské soubory Divadlo Na zábradlí a Studio Hrdinů. Dostat se do S-klubu na některou z jejich specialit (Hamleti, Posedlost, Skugga Baldur, Bílí psi a černý kočky) ale bude zřejmě vyžadovat trochu trpělivosti a štěstí, tituly jsou aktuálně téměř vyprodané.

 

 

A propos, jak je to letos s předprodejem?! Vstupenky v ceně 50-400 Kč zakoupíte na pokladně Moravského divadla, tel. 585 500 500 nebo online. Nabízíme studentské slevy, část akcí je zdarma. Doprodej probíhá 30 min před začátkem jednotlivých produkcí v místech jejich konání. Rezervace propadá 15 min před začátkem představení.

Po malé odbočce pokračujeme směle dál! Taneční program nabízí lahůdky jak pro široké publikum (Praeambulum, Mono), tak pro fajnšmekry (Grace, Untitled). Během prvního víkendu proběhne v Divadle na cucky konference Visegrad Dance Platform? s účastí 50 odborníků ze zemí Visegrádu. Divák si ale nemusí vybírat jen ze středoevropské tvorby (např. Emergency Plan), v sekci Tanec a hudba najde třeba skvělé holandské seskupení United-C, které se v Olomouci blýsklo před třemi lety, vzpomínáte?

 

 

Chutnalo vám? Máme ještě dezert v podobě skvělého off programu. Divadelní Floře zahrají k dvacetinám herecké hvězdy z jejích oblíbených divadel! V šapitó uvidíte Miloslava Königa, Jiřího VyorálkaStanislava Majera nebo Vosto5ku! K tanci a poslechu zahrají také F-dur Jazzband, Downbelowba:zel a další...

Mysleli jsme i na malé diváky, na aktivní pohyb (workshopy 14.15. a 21. 5.) a na pravidelný přísun informací z festivalových bojišť.

Rádi se pobavíme také vašimi postřehy, proto jsme na našich profilech (facebook, twitter, instagram) zavedli hashtag #XXDF.

Teď už snad nebude k divácké spokojenosti chybět vůbec nic. Na viděnou v pátek třináctého! :)