Představujeme tvář XX. DF: Stefanie Reinsperger

Stefanie Reinsperger (1988) strávila část dětství v Londýně, kde její otec působil jako rakouský ambasador. Studium herectví absolvovala na Max Reinhardt Seminar ve Vídni, při studiu už účinkovala ve Wiener Volkstheater (inscenace Harold und Maude). Po škole získala angažmá v Schauspielhaus Düsseldorf, kde dostala hlavní role Médei nebo Nory v Pařízkově koláži Nora³. Právě zde začala její spolupráce s českým režisérem.

V roce 2014 byla angažována ve vídeňském Burgtheateru. První sezónu účinkovala ve dvou inscenacích, které získaly pozvání na prestižní festival Berliner Theatertreffen - ve Směšné temnotě (střídá tu role, ztvárňuje např. „somálského rybáře, který se stane pirátem“) a v die unverheiratete (nevdané).

 


Burgtheater, který byl výjimečně nominovaný hned se dvěma inscenacemi, se následně v anketě časopisu Theater heute stal Divadlem roku, Pařízek obdržel titul režisér roku a scénograf roku, Směšná temnota od Wolframa Lotze zase titul nejlepší hra roku, Stefanie získala ocenění Herečka roku a Ženský herecký talent roku.
Titul Ženský herecký talent roku získala i v rakouské divadelní anketě Nestroy Preis (Směšná temnota tu získala ocenění Nejlepší německojazyčná inscenace roku).

Po úspěchu první sezóny v Burgtheatru se v sezóně 2015/2016 překvapivě rozhodla přejít do Wiener Volkstheater. Stefanie tvrdí, že pro ni už dnes není důležitá prestiž divadla, ale spíš lidé, se kterými pracuje. Do sociálně orientovaného Volkstheatru ji zlákalo nové umělecké vedení Anny Badory, v divadle měl od nové sezóny též intenzivně pracovat Pařízek. Oslovovala ji také velká témata, která Volkstheater zpracovával. Jednou z velkých příležitostí aktuální sezóny na novém působišti bylo např. monodrama Sebeobviňování.

OneonOneonOne – Stefanie Reinsperger

Kde můžete Stefanie na XX. DF vidět?

SMĚŠNÁ TEMNOTA

SEBEOBVIŇOVÁNÍ

O MOC KRÁTKÝCH NOŽIČKÁCH