V pondělí 4. dubna spustíme předprodej

Do Olomouce se v květnu sjedou divadelníci ze všech koutů Evropy. Jubilejní dvacátý ročník Divadelní Flory bude na deseti scénách probíhat od pátku 13. do neděle 22. května a ve zhruba padesáti produkcích se představí umělci šestnácti národností.



Z Vídně do Olomouce
Velkou pozornost zcela jistě upoutá část programu věnovaná rakouským činoherním produkcím. Představíme v ní na jevišti Moravského divadla (v rámci své profilové sekce „Regie: Dušan D. Pařízek, Wien“) tituly aktuálně nejrespektovanějšího českého režiséra, včetně nejlepší německojazyčné Inscenace roku 2015 – Směšné temnoty vídeňského Burgtheateru (Divadlo roku 2015). Zaměříme se také na tvorbu další přední vídeňské scény – Volkstheateru. Hereckou osobností festivalu bude Herečka roku 2015 Stefanie Reinsperger, kterou takto ocenily čtyři desítky kritiků v prestižní anketě renomovaného časopisu Theater heute. Stefanie Reinsperger, jež letošnímu festivalovému vizuálu propůjčila svou tvář, se v Olomouci objeví hned ve třech inscenacích (Směšná temnota, Sebeobviňování, O moc krátkých nožičkách) v průběhu dvou festivalových dnů. Všechny rakouské činoherní produkce budou uvedeny s českými titulky.
Pražské Studio Hrdinů přiveze na DF dva výrazné tituly. Skugga Baldur režisérky Kamily Polívkové a žhavou novinku – projekt Bílí psi a černý kočky Davida Jařaba, jenž byl v minulosti členem režijního triumvirátu legendárního Pražského komorního divadla Pařízek – Jařab – Polívková. Na festivalu se rovněž objeví celá řada bývalých kmenových členů hereckého ansámblu Divadla Komedie – Stanislav Majer, Jiří Černý, Jiří Štrébl, Gabriela Míčová, Ivana Uhlířová či Martin Pechlát.
Uvedeme mimo jiné také novinky dalších významných českých tvůrců a pravidelných hostů přehlídky – kupříkladu autorské inscenace režiséra Jana Mikuláška, dramaturgyně Dory Viceníkové a scénografa Marka Cpina (hvězdně obsazené tituly Hamleti a Posedlost jejich domovské scény – Divadla Na zábradlí).

Tanec a hudba
Činoherní program přehlídky už pravidelně rámují taneční a performativní představení. Letos se zaměříme na prazáklad divadelního pohybu a zařadíme novou sekci Tanec a hudba, obsahující inspirativní produkce z Nizozemska, Rakouska nebo Norska. Představíme zvučná jména jako Christine Gaigg, Pauline Roelants, Ingun Bjørnsgaard či Mia Haugland Habib.

Nordspirace vrcholí
Tanečně-hudební představení norské provenience Praeambulum a Mono uzavřou celoroční bilaterální projekt Nordspirace, realizovaný olomouckým Divadlem na cucky. Praeambulum festival na jevišti Moravského divadla slavnostně zahájí. Diváci se mohou těšit rovněž na světovou premiéru projektu Godt og ondt české tvůrčí trojice Kolonie (Kozubková – Krausová – Křivánková), který vznikal v norském Hammerfestu také díky Nordspiraci.

Visegrad Dance Platform?
Tradiční exkurz do visegrádské performativní tvorby Visegrad Performing Arts nechybí v programu přehlídky ani letos a nabídne mj. fyzicky náročný duet Emergency Plan polských tanečnic Katarzyny Kania a Dominiky Wiak nebo „třpytivou show“ Grace maďarského souboru Hodworks. Naprosto přelomovou událostí pak bude konference s názvem Visegrad Dance Platform? Do Olomouce dorazí padesát hostů ze zahraničí, kteří budou diskutovat o možnosti mezinárodní visegrádské spolupráce na poli současného tance.

Předprodej začíná 4. dubna
Kromě řady exkluzivních divadelních představení čekají na festivalové diváky rovněž koncerty, workshopy a besedy. Předprodej vstupenek odstartuje na pokladně Moravského divadla už 4. dubna.

XX. Divadelní Floru pořádá DW7, o.p.s. pod záštitou ministra kultury ČR Daniela Hermana, s podporou Ministerstva kultury ČR, Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje, fondů EHP, Státního fondu kultury ČR a International Visegrad Fund. Partnerem DF je Moravské divadlo Olomouc, hlavním mediálním partnerem je Česká televize TS Ostrava.