fotografie    |    program    |    konvikt    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    english
ÚT 8. 5. 2007
11.30Konvikt / filmový sál
FAKTÓTUM
USA, Norsko / režie Bent Hamer / 2005
Factotum
námětCharles Bukowski
scénářBent Hamer, Jim Stark
kameraJohn Christian Rosenlund
hudbaKristin Asbjornsen
hrajíMatt Dillon (Henry Chinaski), Lili Taylor (Jan), Marisa Tomei (Laura), Fisher Stevens (Manny), Didier Flamand (Pierre) a další
  / 94 minut

Faktótum je stejnojmenný román ikony povalečství, suverénního flákače, opilce a pobudy, Charlese Bukowského. Faktótum je sérií mikropříběhů cynismu a živočišnosti. („Všechno, co k životu potřebuju, je dostat svůj šek a jít se ožrat.“) Hlavní postava příběhu, Henry Chinaski, se tak s arogantní nonšalancí pohybuje od jedné příležitostné práce ke druhé, od alkoholické extáze k pravidelné kocovině, od sexuálních orgií k osamělosti.
Příběh Chinaskiho (Matt Dillon, původně jej měl hrát Sean Penn), marnotratného syna beatnické generace, je nezavršenou sérií životních bonmotů o vztahu outsidera a společnosti, deníkem postřehů o sexu, alkoholu, práci a životě v eleganci každodenní opilosti. Film plasticky vystihuje prostředí losangeleských barů, putyk, nonstopů a zábavních podniků, které jsou přirozeným prostředím proutníka a básníka extáze.
Snímek Faktótum je čtvrtým celovečerním počinem norského režiséra Benta Hamera, jehož svérázná férie Povídky z kuchyně se rovněž objevila v českých kinech. Hamer nezapře slabost pro životní ztroskotance a pošetilé postavy marně bojující se svým společenským postavením a často prchající do vnitřního světa drog, alkoholu a fantazie. Do hlavní role obsadil nezávislého herce Matta Dillona (Singles, Drugstore Cowboy, Crash), který zde ztvárnil ikonickou postavu Henryho Chinaskiho. Charismatická, zarostlá tvář oživuje literární legendu, která spočívá ve své spokojenosti s životem v laciných hotýlcích, ošuntělých barech a sklenicích plných levné whiskey.
Faktótum je svéráznou poctou norského režiséra americké beatnické legendě a podobě amerického antisnu. Hamer odhaluje strohý svět blaženého komentátora vlastního života, který skrze svoji vulgaritu, nezřízenost a obhroublost vyjadřuje pocit otrávení z pragmatické společnosti plné „konstruktivních hodnot”. Zároveň vyzývá spolu s Chinaskim k oslavě nezávislosti, cynismu a „poctivé životní skepse“.

Pavel Bednařík

Herečka Lili Taylorová v roli Jan, jedné z Henryho osudových životních lásek, tu Dillona výrazně převyšuje. Hravě a přesvědčivě zvládá všechny polohy, jež jsou pro postavu, kterou ztvárnila, charakteristické: smutek pomalu odkvétající barové dámy, rozpustilost mladé pozérky i sebedestruktivní cit zjitřovaný alkoholem a sexem.

Jan Vnouček, Film a doba 2/2006

Bent Hamer (*1956) vystudoval filmovou teorii a literaturu na Stockholmské univerzitě a Národní filmovou školu ve Stockholmu. Po skončení studia natočil řadu dokumentárních a krátkých hraných snímků, aby oslnil na festivalech v Cannes a Moskvě svým debutem Vejce (Eggs, 1995). Jeho třetí snímek Povídky z kuchyně (Salmer fra kjokkenet, 2003) byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V zatím posledním filmu Faktótum se věnuje literární legendě, Henrymu Chinaskimu, aniž by ztrácel smysl pro tragikomickou optiku lidského života.

fotografie    |    program    |    konvikt    |    zpravodaj    |    o festivalu    |    english