ÚT 20. 5. 2008


22.30Jazz Tibet Club / koncert
POZOR!!! ZMĚNA MÍSTA KONÁNÍ!!! VSTUP ZDARMA
THE BABYZITHERS / AUT
> www.dienz.at
> www.thebabyzithers.com
Souhra improvizovaných e(k)lektronických zvukových ploch a rockového řízu s minimalistickými texty. Avantgardní vídeňské jazz-rockové trio, v čele s oceňovaným rakouským skladatelem a osobitým hráčem na citeru.

Christof Dienz — elektrická citera, elektronika

Andi Haller — baskytara

Herbert Pirker — bicí

Nové avantgardní jazz-rockové trio z Vídně, které se snaží vydávat po staronových cestách. Souhra improvizovaných e(k)lektronických zvukových ploch a rockového řízu s minimalistickými a přesto důraznými texty, jež přitom obsahují pouze slogany z reklamních spotů, televizního zpravodajství, případně útržky všedních rozhovorů. … otevírá se před námi fantaskní říše zvukových odstínů připomínajících tóny akustické a havajské kytary, cembala, eolské harfy či elektronických nástrojů — a to vše je možné vyloudit jen za pomoci citery. Je to hudba nesmírně nekonvenční, moderní a vzrušující zároveň; v lecčems připomíná výlet do hudebního kosmu, který je však na hony vzdálen folkloristickým popěvkům s vlasteneckým poselstvím.

www.culture.tirol.at

Vzrušující hudba, podtržená nebývalou lehkostí, dokáže posluchače povznést do vzácně navštěvovaných výšin.

Keyboard, Německo

Do hudebních dějin vstoupí bezpochyby jako génius a bez jeho jména se již propříště neobejde žádná encyklopedie.

Concerto, Rakousko

… rozhodně stojí za prozkoumání — výsledek zní, jako kdyby se folklorní těleso z jakéhosi paralelního světa rozhodlo muzicírovat v říši za zrcadlem.

Wom-journal, Německo

… jde o zcela odlišný pohled na věc, kdy je vůbec poprvé v dějinách citera — tento ve své podstatě tradiční nástroj — zasazena do současného kontextu a výsledkem je okouzlení ze svrchované uvolněnosti.

Piranha, Německo

Christof Dienz je oceňovaný skladatel, jehož tvorba se pohybuje od komorní hudby až po symfonickou orchestrální skladbu, hráč na fagot a zakladatel řady těles a kapel, jež se věnují rozmanitým stylům. Dalším nástrojem, který si oblíbil teprve nedávno, je citera. Původně klasicky vzdělaný fagotista objevil sólovou hru na elektronickou citeru před třemi lety — album Dienz Zithered obsahuje remixy a přesahy do tvorby dalších interpretů a hudebních žánrů. Poté Dienz podniknul rozsáhlou koncertní šňůru skládající se jak ze sólových vystoupení, tak ze společných koncertů za doprovodu přizvaných interpretů — Zeeny Parkins, Tonyho Maimona, Asian Dub Foundation a dalších.

Baskytarista Andi Haller, autor řady výstředních opusů z hájemství filmové a divadelní hudby, skladatel a multiinstrumentalista, urazil pořádný kus cesty ze suterénních zákoutí rockového undergroundu až ke své dnešní zálibě v preludování na baskytaru s wah fuzz efektem a k pozici originálního vokalisty.

Herbert Pirker je jedním z nejvýraznějších bubenických talentů v Rakousku, zasahuje doslova do tisíce a jedné formace současné pulzující jazzové scény ve Vídni. Bicí sestavu dokáže rozvířit svou typicky rafinovanou a ráznou hrou. Když pak potřebuje dopřát svým uším odpočinek, bere do ruky baskytaru nebo ovládací knoflík krátkovlnného vysílání na svém oblíbeném tranzistoru ve tvaru mořského koníka… Laureát Ceny Hanse Kollera za rok 2003.