ST 21. 5. 2008


20.00Konvikt / divadelní sál
Věra Ondrašíková
IN-FINITO
> www.divadloponec.cz
Spěchejte pomalu a stihnete víc, než jste si dokázali představit!
choreografieVěra Ondrašíková
tančíRadim Peška, Jaro Ondruš, Věra Ondrašíková
hudba6POLNIC
světelný designDaniel Tesař
hlasCharlotte Fairman
projekceIgor Teichman & Honza Plesl
kostýmyPetra Mládkova, Pietro Filipi
dramaturgická spolupráceOndřej Cihlář

Nový taneční projekt Věry Ondrašíkové IN-FINITO vznikl v koprodukci divadla PONEC a Taneční katedry HAMU.
Téma choreografie se dotýká spěchu jako stylu života, v němž má rychlost a efektivita přednost před kvalitou.
Spěchu, který nás nutí k odkládání všeho, co je zdánlivě nedůležité, na konec nebo snad na neurčito?
V IN-FINITU mluvím o ambiciózních lidech, kteří žijí v šíleném tempu, ženou se vpřed a přitom cokoliv, čeho dosáhnou, pro ně v tu chvíli ztrácí hodnotu. Nedokáží si připustit, že by něco mohlo trvat déle či procházet nějakou fází, přičemž by každá stavěla na té předešlé. Žijí intenzívně okamžikem, který se ale náhle stane přehlceným a nekonečným. Tlak cítí zvnějšku i zevnitř a chodí stále na start a jejich běh znovu začíná, dokud je nezastaví jejich profesní, nebo osobní konec…
Téma IN-FINITA je jednoznačně konkrétní. Mohla jsem se opírat o mnoho situací z běžného života. Když jsme k němu točili spot, Rosťa Novák mi například zavolal, že ho vůbec nestíhá namluvit, že „ryje bradou po zemi“ a hned byla na světě další situace.

z rozhovoru V. O. s Markétou Faustovou, Taneční zóna

Věra Ondrašíková studovala na Taneční katedře HAMU obor choreografie u Pavla Šmoka.
Jako tanečnice se podílela na projektech Lenky Ottové, Normana Douglase, Clauda Brumachona, Nir de Volffa aj.
V současné době hostuje v divadle Komedie (představení Klára S. — režie David Jařab) a spolupracuje s tanečním studiem Dance Perfekt. Zároveň navštěvuje doktorandské studium na taneční katedře HAMU.
Její absolventské představení Aigues Mortes dosáhlo třiceti repríz a bylo uvedeno na festivalech Tanec Praha 2004, Biennale de la danse v Lyonu, na festivalu Aerowaves v Londýně, Aerodance v Amsterdamu a na Kanárských ostrovech (I. Cena za skupinové dílo).
V dubnu 2005 vytvořila choreografii Unique pro čtyři tanečníky, která byla v témže roce uvedena v rámci festivalu Tanec Praha.
Jako rezidenční choreograf pracovala s The Professional Dance School v Mazatlánu (Mexico), se souborem MU Terminal v Budapešti a taneční školou v Las Palmas.
Jako interpretka získala cenu „most outstanding“ dancer na festivalu Masdanza na Kanárských ostrovech a zúčastnila se finále soutěže „Am beste deutsche solo“ v Lipsku.