ST 21. 5. 2008


22.30Konvikt / nádvoří / koncert
OMAR KA & FULA BAND / NL / SEN
> www.omarka.com
> www.myspace.com/afulascall
Mistrná kombinace reggae, funku a afrobeatu s původní africkou hudbou.
Svérázný multižánrový styl, s lehkostí přecházející z divokých rytmů
do baladických melodií.

Abubecre Diougo — kytara

Omar Ka — zpěv, kytara

Ibrahima Tounkara — baskytara

Cheikh M. Gueye — bicí

Ibrahima Ka — rytmická kytara

Ebrima Gaye — perkuse

Skupina vznikla v roce 1991 ze sourozenců senegalské nomádské rodiny kmene Fulbu, na západě Afriky. Fulbové se vyznačují hlubokou vypravěčskou a hudební tradicí (právě v rytmech i harmoniích hudby Fulbů má svůj základ americké černošské blues).
Stěžejní postavou Fula Bandu je zpěvák Omar Ka. Hluboké kořeny svých předků kapela mistrně kombinuje s rytmy reggae, funku a afrobeatu. Fula Band nesporně vytvořil vlastní styl, s lehkostí přechází z divokých rytmů do baladických melodií, kdy se okouzlující hlas zpěváka stává dalším hudebním nástrojem.
Od konce 90. let působí Fula Band v Nizozemsku. Omar Ka spolupracuje na řadě hudebních projektů po celém světě. V roce 2007 absolvoval úspěšné turné po Rusku.

Omar Ka se může pochlubit typicky hvězdnými atributy — atraktivními rysy, pronikavým pohledem a vznešeným, sebejistým vystupováním. Když jsme se s ním v roce 2000 setkali na berlínském festivalu WOMEX, naši pozornost však ze všeho nejvíc upoutal jeho pronikavý hlas a znamenitá kapela, jednoduše pojmenovaná Fula Band po příslušnících západoafrického kmene. Fula Band vypaluje ve svižném tempu osvěžující rytmy kmene Fulanů, ve svém projevu mísí tradiční a moderní nástroje a vytváří tak vybroušené taneční pasáže překypující energií a výrazně chytlavými vokálními melodiemi.

Sean Barlow, World Music Productions/Afropop Worldwide

Nejlepší zpěvák západní Afriky bydlí jednoduše v Rotterdamu!

VPRO3voor12

Blues Sahary se tu potkává s beatem Dakaru.

Katharina Lobeck, ROOTS-magazine

diskografie

1997 H.O.W
2000 Mbaaranaabe / Nomad
2004 Soruuna