DF 2009
PO18. 5.
21.30Konvikt / ndvo

Jape
/ IR

Inspirativn irsk rockov psnik, kytarista, zpvk, experimenttor a zvukov arostelec ze zelenho ostrova Richie Egan dal ped asem dohromady slov projekt, kter odr jeho experimentln vztah k hudb a v nm se s uhranivou samozejmost potkvaj folk s elektronikou. Muzikant, jen pat k nezajmavjm zjevm souasn irsk hudebn scny a jeho tvorba by se dala pirovnat ke svmu vtru ve smogem zahutnm Dublinu, pedstav v Olomouci sv nejnovj album Ritual, za kter letos zskal prestin cenu Choice Music Awards i nominaci na ceny Meteor Awards.

Richard Egan kytary, sampler, zpv
Matthew Bolger kytary, klvesy, vokly
Glenn Keating basov kytara, perkuse, vokly

Album Ritual, za nj Jape obdrel cenu Choice Music Prize, obsahuje lskypln a zrun napsan srdcervouc psn nesouc se v nru electropopu, je se vyznauj pvabem i nadasovost.
(...) Richie Egan je znamenit psnik charakterizovan nesmrn poutavm tvrm pstupem a jako takov tvo zcela zsadn soust souasn irsk hudebn scny.

Irish Times, anketa The 50 Best Irish Music Acts Right Now,
v n Jape obsadil druhou pku

Richie Egan
je znm jako spoluhr pozoruhodnho psnike Davida Kitta, len nkolika dublinskch punkovch kapel a baskytarista slavn irsk instrumentln kapely The Redneck Manifesto.
Jeho prvn album Cosmosphere (2003), na nm spojil folkov psnikstv a elektronick experimenttorstv, odr jeho svbytn vztah k hudb i specifick smysl pro humor. Na tden jsem se sthnul do takov mal chaty, vzal jsem si s sebou obrovskej pytel s trvou a Adat, no a takhle vznikla moje prvn deska, popsal Egan vznik svho debutu.
Schizoidn kolekce se vyznauje lo-fi zvukem a pokroilou vihlost. Na tuto poetiku vystavnou na vemlouvanm zpvu, barvitch kytarch, klidnch nladch a npadit nasamplovanch zvucch navzal i v nsledujcm titulu s smvnm nzvem The Monkeys In The Zoo Have More Fun Than Me (I opice v zoo si uvaj vc ne j, 2004), za kter zskal v souti RTE Guide cenu za Nejlep irsk album roku 2004.
Japeovu diskografii dopluje spn EP s nzvem Jape is Grape (2007) a cel ada v nezvislch rdich velmi populrnch singl jako napklad Floating nebo Phil Lynott. V roce 2008 vydal Jape sv tet studiov album Ritual, ve kterm se definitivn odklonil od proudu irskch psnik s kytarou a zaal se vnoval decentn elektronice ovlivnn osmdestmi lty.
Jape se asto astn rznch hudebnch festival. Vystupoval napklad v Glastonbury nebo v rmci Electric Picnic i Hard Working Class Heroes.

Jako mladej kluk jsem proel haldama hardcorovejch punkovejch kapel, a tak jsem tuhle scnu poznal skrz naskrz. Potom jsem zaal hrt v kapele The Redneck Manifesto. A dodnes nm to klape. Vydali jsme tyi nebo pt desek spchnutejch na kolen s vcma v undergroundovm stylu a la Fugazi nebo tak a dvakrt jsme jeli ru po Evrop a hrli jsme i v Americe to vecko jsme zvldli na vlastn pst. Bylo to sice skvl, ale mn se sp lbilo pst nco jako psniky nebo tak a taky m dost bavila elektronick muzika, tak jsem chtl zat taky nco podobnho dlat. Tak jsem se prost na tejden sthnul do takov mal chaty, vzal jsem si s sebou obrovskej pytel s trvou a Adat, no a takhle vznikla moje prvn deska.
(...)
Jako konen dneska vichni, i j poslouchm spoustu sraek. Jsem schopnej poslouchat cokoli se zajmavou, neobvyklou melodi, to m vdycky doke opravdu dostat. J sm se snam o nco podobnho toti dlat muziku, kter zn sice divn, ale kter je zrove pstupn lidem.
(...)
Koncerty m te zatracen bav. Pedtm tam lidi jenom tak postvali a vbec netuili, co si o tom vem maj vlastn myslet, ale te jsme konen narazili na ty prav lidi, co se pijdou vyblbnout. A o to nm samozejm jde pedevm!

Richie Egan
Rychlokuzr djin Jape neboli Richieho Egana
jeho vlastnmi slovy
(jape = prm, ert pozn. pekl. Pavla Pee)

Jape se jako erstv nositel ocenn Choice Music Prize za sv nejnovj album Ritual nedoke pi len slavnostnho pedvn tto prestin pocty ubrnit smchu: Ta cena prost pila v prav as. M podobn ocenn obvykle nezajmaj, ale prvn mylenka, kter mi proltla hlavou, kdy pronesli moje jmno, byla: To jsem fakticky j? No to je skvl, alespo budu mt konen na njem!
(...) Ped vydnm svho alba Ritual podepsal Jape nahrvac smlouvu s londnskm labelem V2, co se v ppad irskho psnike jev jako vc vskutku nevdan. Tsn ped plnovanm vydnm desky vak nahrvac spolenost zkrachovala a Jape si proto musel hledat nov toit. Nebylo to zrovna snadn obdob, ale nakonec se mi podailo domluvit se s jinm labelem Co-Op, take si vlastn nemm na stovat. Kdo by taky chtl poslouchat nky ukuenho muzikanta? Koneckonc, nepracuju v dole nebo tak nco...
Ritual je jednm z mla hudebnch alb irskho interpreta, jemu se dostalo chvly a pozornosti kritiky bezmla ze vech stran, a to pedevm dky pirozenmu kvalitativnmu posunu v Japeov psov tvorb, je mezitm staila vyspt k soudrnmu a zhutnmu tvaru, kter dvj pokusy zpvka postrdaly. Album Ritual bylo pijato pzniv, co znamen, e se ho patrn prod a sedm kus, pidv Jape pobaven koment. Lhal bych, kdybych prohlsil, e recenze na sv desky netu, ale lovk se je asem nau brt s rezervou. Pro dobro ega je poten st pochvaln ohlasy, nicmn lovk je nesm brt moc vn, jinak se v nzorech ostatnch zamot.
Japev eklektick styl utvela tvorba tak rozdlnch kapel, jako napklad Stereolab, LCD Soundsystem i Kraftwerk, nemen mrou ho vak ovlivnili i autort psniki vyjadujc se prostednictvm osobn zpovdi, jako kupkladu Bill Callahan, len skupiny Smog. Jape, kter se v poslednch tech letech vnuje muzice na pln vazek, je toho nzoru, e jedinm monm zpsobem, jak si zachovat tvr zpal, je stt se co nejtvrdm kritikem vlastn tvorby: Ped pr lety jsem se rozhodl skoncovat se zamstnnm na postu studiovho zvukae, co bylo sice vcelku pkn msteko, ale j ml najednou pocit, e nemu bt astn, dokud se muzice nebudu vnovat naplno. A jakmile na sob takovm zpsobem zanete pracovat, muste na sebe bt tvrd, stt se nejpsnjm kritikem sv vlastn prce. Musm ale ct, e tch poslednch pr let se mi to zatm vcelku da...
A co od nj meme oekvat v nejbli budoucnosti? Jape rozhodn nezstal stt na mst a sna se opt posunout svj styl o nco dl i na pipravovan desce, o n nedvno nco mlo prozradil: Mm hotovch zhruba est psn. Je to docela psychedelie, a tak si nejsem pln jistej, jestli to lidi vezmou. Jen si tak oukvm, co je v mch silch a pokud se to bude lbit, tak pro ne? A i kdy to bude propadk, tak se svt nezbo. Nechci se pece stt mistrem svta!

Garreth Murphy, herald.ie