DF 2009
T21. 5.
19.00Konvikt / filmov sl

USA VERSUS JOHN LENNON
USA 2006
reie David Leaf & John Scheinfeld
The U.S. vs. John Lennon
scnDavid Leaf, John Scheinfeld
kameraJames Mathers
stihPeter S. Lynch II
hudbaJohn Lennon
vystupujJohn Lennon, Stew Albert, Carl Bernstein, Noam Chomsky,
Walter Cronkite a dal
96 min

USA versus John Lennon vedle skvlch a dodnes fascinujcch aktivit umlecko-rodinnho dua Ono-Lennon pin stanoviska trapn, rasistick (pedevm z st pedstavitel ernch panter) i vyloen nesmysln. Zatmco John Lennon svou politiku" a stanoviska il, ani by mu lo o vlastn prospch, z promluv vtiny respondent dokumentu i neustl osobn kivdy a toky na ty, kdo jim domnle ublili.

Daniel k, Filmpub

Na jednu stranu je John Lennon mocnm hlasatelem spoleensk zmny, muem, kter napsal neoficiln protivlenou hymnu a dostal ern pantery do televiznho vysln. Na druhou stranu je Lennon nehotovm muednkem, soukromm obanem, nespravedliv pronsledovanm administrativnmi perzekucemi.

Sam Adams, Los Angels Times

Kontroverzn dokument mapuje obdob pelomu edestch a sedmdestch let, v nich John Lennon expandoval z Britnie do USA a pestval bt frontmanem populrn kapely, aby se m dl tm vce stval politickm aktivistou a vdm nositelem mylenek generace kvtinov mldee. Jeho touha po univerzln lsce a mru, deklarovan tu mn tu vce naivnmi a exhibicionistickmi zpsoby, se stetv se stedostavovskou konzervativn mentalitou, zastupovanou prezidentem Nixonem. Oficiln rtorika oznaovala vlku ve Vietnamu jako taen za prosazen demokracie a en lidskch prv do konin, kde se jich lidem nedostv. Lennonova rtorika ji oznaovala za krveprolvn a doadovala se bratrskho objmn a tolerance.
By mohou nzory a skutky slavnho hudebnka vyznvat komicky a pekonan, stejn jako strategick politinost americk vldy nesympaticky, zajmav je tu pedevm stet dvou odlinch mentalit, dvou a protilehlch svtonzor, kter urovaly sociokulturn ovzdu Ameriky v 70. letech. Pikantnost pak cel kauze dodv to, e dokumentarist do snmku zapracovvaj konspiran teorii, podle n si americk vlda objednala Lennonovo odstrann, aby vce nepodrval jej autoritu. A u divk pistoup k snmku z jakkoli politick nebo nzorov pozice, je nesporn, e zaangaovn takka detektivn i thrillerov zpletky do dokumentu o spoleenskch pohybech ry hippies stravitelnosti materilu napomh.
Zmrem tvrc bylo zejm vytvoen paralely s dobov aktuln situac, v n prezident Bush junior se stejnou pravicov konzervativn rtorikou jako Nixon horoval pro vlku na Stednm vchod. Toho dociluj umnm prokombinovnm archivn stope z rznch setkn, televiznch show nebo Lennonovch mrovch happening s dotkami rozhovor se zaangaovanmi lidmi, pmmi astnky udlost nebo odbornky. inku dosahuje i promylen zakomponovn sestihu z Lennonovch slovch alb.
I pes nespornou naivitu nkterch vyslovovanch nzor a obas prosvtajc zmr tvrc dopustit se velkho odhalen, znamen film hodnotn dokument o vysok politick manipulaci, o upednostovanch spoleenskch zjmech a dleitosti zaznvn rozpornch nzor pro zachovn zdrav demokratick spolenosti.

Kateina Surmanov

David Leaf se proslavil svmi kritiky oceovanmi dokumentrnmi filmy, hudebnmi specily a retrospektivnmi meditacemi o populrn hudb. Pracuje tak jako hudebn producent nebo producent televiznch komedilnch sri.

John Scheinfeld je respektovanm autorem a producentem dokumentrnch film, v nich se odr jeho irok zjem o oblast populrn hudby a kultury obecn. Na svm kont m pedevm oceovan dokumentrn cyklus ivotopisy, v nich se vnoval vraznm osobnostem Franku Sinatrovi, Peteru Sellersovi nebo Bette Midler. (KS)